2011. augusztus 20., szombat

Delta, British Airways: iPad

Az iPad remek több funkciós eszköz. Az egyik alkalmazási lehetőség a nyomtatott könyv, kézikönyv, papírhalmaz kiváltása. Erre persze egy eKönyv-olvasó is megfelelne, de az iPad azért jóval több, képes ábrákat, fényképeket, animációkat is megjeleníteni. Magától értetődő, hogy az összes olyan helyen, ahol a nyomtatott anyag egyes részei változnak, az elektronikus kiadás, tárolás és megjelenítés az üdvözítő megoldás, az iPad pedig az egyik lehetséges eszköz. Az amerikai Repülési Hivatal hosszan vizsgálta és a minap kiadta az engedélyt, hogy az addig spirál-fűzött, betétlapozott repülési kézikönyv helyett a pilóták iPadet használjanak. A Delta nem is habozott, huszonkét rangidős pilótáját lepte meg iPaddel.

Delta
Az iPad alig fél kilós, a kézikönyv majdnem húsz(!) kilós volt (de mi lesz a jellegzetes pilóta-táskákkal?). Az iPad nem csak kézikönyv - felszállás előtti ellenőrzési lista, mi a teendő, ha a gép dugóhúzóban repül az óceán felé? -, de friss időjárási térképhasználatára, up-to-date repülési infók megjelenítésére, elérésére is alkalmas - ha van Internet kapcsolat. (A Gonosz Almalapot az érdekli, hogy a pilóta használhatja-e a wifit, mert ő utasként nem, pláne gurulás közben nem. Vagy a pilóta iPadje spéci, ami nem zavarja meg a szegény nagy repülőt? Kiderült, csak tízezer láb, háromezer méter felett lehet iPadet használni.)


A Delta egyébként megengedi a kapitányoknak, hogy alkalmazásokat telepítsenek az iPadekre. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy a kapitányok nagykorúak, ezért döntöttek így. Hiszik, hogy nem lesz elhibázott leszállás amiatt, hogy az Angry Birdben épp szintlépésig jutott a pilóta. (Mi is.)

British Airways
A BA a vezető steward(es) kezébe ad iPadet. Aki repült már, az tudja, hogy ötven méterenként leellenőrzik, azonos vagyok-e magammal, saját nevemre szól-e a jegyem, enyém-e a nálam lévő csomag... Ez eddig nyomtatott papírtenger volt, ami persze sikeres repülés után ment a szemétbe (frászt, ment lefűzésre a szolgálatnál). Ezt váltja ki a BA most iPaddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése