2011. augusztus 29., hétfő

Van-e élet Steve után?

Van. Bővebben: lesz, de nem olyan. A milyen és mennyire sikeres kérdésekre egy-három éven belül kapunk választ, akkorra futnak ki azok a fejlesztések, amelyekre Jobsnak ma még közvetlen ráhatása van.
Hogy az Apple másmilyen vállalat lesz, az biztos, hiszen a következő vezetőt nem Steve Jobsnak hívják, nem alapította meg az Apple-t, nem vett részt az Apple II és a Macintosh megalkotásában, és nem volt közeli nézője az iPod, iPhone és iPad megalkotásának és sikerre vivésének. A következő vezető nem lehet olyan vadállat, mint Steve, aki leüvölti a liftben az alkalmazott fejét, aki Mercedesével a cég rokkantaknak fenntartott parkolójába áll be, aki túlóráztat, aki fanatikusan hajtja embereit amúgy zseniális látomásainak megvalósítására.
Sokunk félelme az, ami az elemzők találgatásának tárgya, hogy a Steve nélküli Apple mennyire lesz képes megőrizni "Steve-ségét", a termékek "jóságát", a brand-rajongó tábort. Jobs szinte a halálba üldözte mérnökeit, mert nem akart csavart látni a termékeken - nekünk persze nagyon tetszenek a sima fém/üveg felületek. Vajon az új termékfelelősnek lesz ereje, hatalma ilyesmire? Vagy látszani fog a csavar, mert úgy pár dolcsival olcsóbb a gyártás, ami - ugye - eddig hátrább sorolt szempont volt?

Blogajánló
És. Jobs lemondásáról érdemes elolvasni Szántó Balázs: Steve Jobs és a közelmúlt legjobb issue management programja írását, a címtől nem megijedni, Balázs arról ír, milyen gondosan készítette elő az Apple Steve Jobs távozását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése