2011. augusztus 22., hétfő

(Google + Motorola) - HP = ?

A múlt héten az IT/telekommunikációs szektor a nyaralás gomb helyett a meglepetés gombot nyomta meg, a Google megvette a Motorolát, a HP pedig felhagyott a tablet forgalmazással, illetve búcsút int a személyi-számítógép gyártásnak. Minket persze csak az érdekel, hogy hat ez az Apple-re ... meg nem csak az Apple-re.

Google
A Google fejlesztette Android az iOS igazi kihívója, első számú vetélytársa. Mivel a Google-nek eddig nem volt hardvere, amin az Androidot futtata volna, így az Android használók - Samsung, HTC, Sony Ericsson, LG... - egymást tekintették vetélytársaknak. A Google a Motorola felvásárlásával viszont első lett az egyenlők között (bármit is ígérjenek), így az említett cégek elővehetik a játékelemzőket. Eljön-e a pillanat, amikor a Google nem tájékoztatja őket a fejlesztési irányokról egyidőben önmagával (Google-lel?). Lesz-e olyan Android feature, amit ők, az Andorid használók egy Google/Motorola eszközön látnak meg először. Meg lehet-e bízni a Google-ben, vagy itt az ideje keresni olyan oprendszer gyártót, amelyik hardverileg nem elkötelezett. Vagy saját kézbe kell venni az Android fejlesztését?
"You can make money without doing evil" - szól a Google hatodik parancsolata, amely a hétköznapokba a Don't be evil!-ként szívódott át. Az eredeti jelentés arra ösztönöz, hogy tisztességesen keress pénzt, a rövidített változat pedig arra szólít fel, hogy ne légy kegyetlen, ördögi. Nagy kísértés esetén mutatkozik meg az erős jellem.
A Google amúgy a keresőn és a Gmailen kívül önálló nagy dobást nem nagyon mutatott fel, bár azon apró sikerek bármelyikével kiegyeznénk, amelyeket ezek mellett kifejlesztett. Ennek ellenére a Google vezetését a részvényesek már évek óta nógatják, hogy csináljanak már valami látványos sikeres pénztermelő valamit.

Google + Motorola
A felvásárlás okozta Android bizonytalanság jó az Apple-nek, amely termék szinten - iPad - piacvezető, az Android diadalmenete így megtorpanhat, sőt, ahogy egykor a Unix, akár szálakra is hullhat. Nyertes lehet - fura mód, de érthetően - a Microsoft is, amely lázasan keres hardvert a Windows Phone 7 alá, ez az oprendszer momentán a futottak még kategória b-selejtezőjében kullog.

RiM
A szegény RiM-nek szenteljünk egy külön bekezdést, mert ő tűnik a nagy vesztesnek. A saját hardver-szoftver fejlesztéssel bíró cég úgy látszik kivérezni, ahogy majdnem kivérzett az Apple a 90-es években az akkor mindent elsöprő Windows-Intel páros mellett. A RiM árfolyama folyamatosan esik. És még felvásárlás célpontjának sem tartják, a potenciális cégek egyik részének van hardvere és szoftvert keres, a másik részének van szoftvere és csak hardvert keres. A two in one too much.

HP
A HP kiszállása a tablet piacról, hét héttel azután, hogy bemutatta legújabb gépét, meglepő. Bár teljesen érthető, ha a számokat nézzük. Amíg a HP részvény árának felbontásában a tablet meg sem jelenik önálló elemként, addig az Apple esetében a részvény ár 11,8 százalékát tudják be az elemzők az iPad létének és helyzetének. A HP TouchPad tablet elfelejtése nem önálló döntés, inkább következménye, szenvedő része annak, hogy a HP felhagy a személyi számítógép gyártással, pontosabban erőst foglalkozik ezzel a gondolattal.
A HP árfolyamában a személyi-számítógép 13,8 százalékot tesz ki (hordozható gép 8,70%, asztali gép 3,60% és munkaállomás 1,50%), az Apple esetében csak 7,3 százalékot. Így akár profil-tisztításnak is tekinthető a HP döntése. Amely azért rendesen átalakítja a pécés eladási toplistákat, alig pár napja írtuk meg, hogy Európában például a piac egyharmada a HP-é. Ráadásul a HP pécé-s része oly nagy, hogy a szóba jövő vevők, szinte kivétel nélkül ázsiai cégek, számára megfizethetetlen. Anno az IBM is így szabadult meg a pécés részétől, megvette egy távol-keleti cég, azóta Lenovo néven küzd a vevőkért.

Apple
Az Apple számára a Google-Motorola felvásárlás közömbös, talán apróbb előnyöket is rejt, mert gyengíti az Android piacát. Ugyanakkor a Google megjelenése a tablet/telefon piacon már nem öröm. Az Apple részvény iOS aránya 71,3 százalék (iPhone 53,70%, iPad 11,80%, iPod 1,70%, iTunes 2,20% és iOS alkalmazás 2,20%), ez momentán az Apple fő bevételi forrása, a fő tevékenység.
A HP kiszállása egyértelműen pozitív, a HP minőségi, márkás számítógép-gyártó. Akármi is lesz a HP pécé sorsa - nem sikerül eladni, szét darabolva adják el... - a HP név elhagyta a pécé piacot.

Apple részvényérték felbontása a Trefis cég szerint


Vagy
Vagy nem így lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése