2011. november 4., péntek

Final Cut X - az első hivatalos tanfolyam

Három nap a Final Cut Pro X körül - ez történt ezen a héten az AATC XMS Akadémián. Csábi Janos (FCP ACT) vezetésével négyen próbáltak elmélyedni a program rejtelmeiben. Nem kívánom felsorolni azt a több tucatnyi kérdést, amire az volt a válasz, hogy az FCP7 tudta, az FCPX nem tudja, mert céltalan lenne. Ami viszont igen bosszantó, hogy a Final Cut X elég sokszor leáll, kifagy - vagy adott műveletet nem hajt végre. Nem valakinél valamilyen megismételhetetlen beállításban, hanem három-öt gépen azonosan, egyszerre - amikor a tananyag odaért. Ráadásul megismételhetően. Sőt, ezek az eseteknek csak egy része található meg a neten ismert bug-ként. Tanárnak lenni sem öröm, ha olyan szoftvert kell bemutatnia, megismertetnie, ami nem megbízhatóan működik a keze alatt. És diákként is bosszantóak a leállások. Oks, aki dolgozik, az hibázik, de ez kicsit több, mint ritka hiba. Hiába a legfrissebb Lion és FCPX verzió.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hi,
Szvsz a FCPX kurzust egy kicsit celszeru atalakitani es nem csak a FCP X-re fokuszalni a figyelmet (a standart 101es kurzus azert 3 napra igy tul "hig") hanem azt is erdemes bemutatni hogy lehet alkalmazni a FCP X-t a mai workflow-kban. Ott a Resolve (pl ingyenes Lite) , CatDV stb amelyek "felemelik"/ertelmezik/atkonvertaljak az uj FCPXML-t.
Tobb AATC-t ismerek amelyek a FCPX 101 kereteben ezekre a dolgokra is kiternek. Ezaltal sikerul bemutatni egy meg cseperedo vago programot (a 101 kurzusban megkovetelt ismeretek atadasaval), + prezentalni azt is hogy lehet a FCPX-t egyszeruen integralni a modern workflow-kba (a jelen helyzetben meg mint egyszeruen elsajatithato rough cut editor)
Zs.

Ferenczy Gábor írta...

Szia,

a hígság erős függvénye a résztvevőknek, és ha végig szeretnéd csináltatni az összes elvárt gyakorlatot, akkor bizony a 3x8 óra még kevés is - de, ez résztvevőktől is, létszámtól is függ. Amit írsz, hogy 101-et folyamatba helyezni - teljesen egyetértek, szerintem e nélkül nem is lehet beszélni egyetlen programról sem.

FG

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

miert nincs itt Szerkesztes gomb? :))

Az FCP 1.0 as verzioja ugy lett kialakitva, hogy minden megoldhato legyen az alkalmazason belul (kep es hang szerkesztese, fenyeles, effektezes, feliratozas, dvd iras).
E remek cel eleresehez azonban meg fel kell nolni a programnak - de ehhez csak ido kell.

Sajnos a broadcast, profi felhasznalok szamara a program nelkuloz nehany lenyeges funkciot, ez valoszinu azert van igy mert az uj FCPX mas celkozonsegnek keszult, inkabb a prosumer market szegmenst celozza meg, es azoknak az amator, fel-profi filmeseknek keszult akik gyorsan es hatekonyan akarnak egy videot eloallitani es sok dolgot magara a programra bizni.
Eppen ezert az FCPX pl. mar egy klip importalasakor automatikusan feljavitja a DSLR kamerak hibaibol szarmazo rolling shutter hibat, korrigalja a szineket, kijavitja a hangot es a kesz film azonnal es egyszeruen videomegosztokra kuldheto vagy DVD-re irhato, annelkul, hogy kulonosebben ismerni kellene a hatterben zajlo technikai reszleteket.

Udv
Gyula

Megjegyzés küldése