2012. december 10., hétfő

Frissített iWork - iPaden

Az elején kezdve: az iWork (Pages, Numbers és Keynote) iPades verziója kevesebbet tud, mint a Macen futó, ez az állítás továbbra is igaz. A jó hír, hogy a „mit nem tud" lista rövidült. Mi változatlanul úgy gondoljuk, hogy az iPad iWork alkotásra nem használható, szükséges javítások, módosítások elvégzésére igen. Az iPad inkább passzív eszköz. De!

iWork
Az iWork fejlesztésénél szempont volt, hogy még inkább Micrososft Office kompatibilis legyen, magyarul kevesebb hibát vétsen Office doksi megnyitásakor. Az ez irányú fejlesztést minden bizonnyal ösztönzi, hogy a Microsoft anyahajója szép lassú kanyarral, de a tabletek irányába fordult, és kiemelt célja az Office tabletesítése. Amire a legalkalmasabb cég maga. Azt talán nem mindenki tudja, hogy a második legnagyobb Maces fejlesztő-csoport a Microsoftnál dolgozik. Az iWork így sem tarolt Macen, ha az iPaden is elérhető lesz az Office, az nem lesz a pezsgőbontás napja Cupertinoban.
Mindhárom alkalmazásban elérhetővé vált a tükröződés-effekt. Az is öröm, hogy az objektumok zárolhatók, azaz véletlen megragadva nem ragadhatjuk ujjunkkal, hogy máshová cipeljük őket. A zárolás (lock) arra is használható, ha túl sok elemet raktunk egymásra, akkor egyeseket zárolva válnak elérhetővé, kiválaszthatóvá az lentebb lévők.

Pages
A passzív munka egyik példája lehet a korrektúra. Ennek követhetősége - Tracking - már iPad Pages alatt is elérhető. Így követhető, hogy ki mit javított ki egy dokumentumban. A korrektúrázáson túl megoldották, hogy a Pages táblázatok nem módosulnak, amikor iPad és Mac közt utazik a dokumentum. Eddig megnyitáskor, záráskor újraszámolódtak - és mivel a két Pages nem azonos képességű, néha más megjelenést kapott a táblázat, mint ahogy azt hagytuk.

Numbers
A rejtett sorok, oszlopok rejtettek maradnak, illetve iPaden is elrejthetünk vagy felfedhetünk sorokat és oszlopokat. Ennél is nagyobb öröm, hogy működik a szűrés (Filter) iPaden is, az iPad Numbers megőrzi a Macen megadott szűrést, ezt iPaden ki- és bekapcsolhatjuk - azért ez még mindig nem fenékig tejfel. Az iPad pedig ideális lenne Numbers-szintű adatelemzéshez (Reorganize), ez ujjal is jól végezhető. Az áttekinthetőség miatt öröm, hogy a cellák formázását (rtf) is „hozza" az iPad Numbers.

Keynote
A prezentációs program - az Apple szerint - már képes az összes szlájdon belüli akció - mozgatás, forgatás, méretezés és áttetszőség - lejátszására, ez nagyon fontos a masszív prezi-készítők számára. Használható a Shimmer és Sparkle diák közti effekt is. A Pageshez hasonlóan itt sem történik meg a táblázatok újraszámolása, amikor az Mac és iPad közt utazik.
Prezentációt iPadről tartók számára szintén örömöt okoz, hogy a prezi nyomtatáskoz megadható, hogy a diák jegyzettel, háttérrel, animációs lépésenként nyomtatódjanak-e.

Itt jön a vallomás, még nem volt időm tesztelni egyik frissítést sem, így hiszek az Apple jegyzeteinek, de előbb-utóbb mindenre sor kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése