2013. június 6., csütörtök

Tilos a használata

Az OS X egyes könyvtárai nem azért léteznek, hogy mi használjuk, ezeket adott alkalmazások - iTunes, iPhoto, iMovie... - használják. És nagyon-nagyon nem szeretik, ha mi, felhasználók, beletúrunk. A turkálás rendszerint munka megtagadást vált ki belőlük. Mi a tilos?

Zene
A Zene könyvtár, avagy a Music mappa a Saját mappa alatt található. Saját mappa helyett mindig a bejelentkezési nevünket értjük, a képen ez „Fega". A Music/Zene mappát az OS X mindig létrehozza, ne akarjuk átnevezni, ne akarjuk elmásolni. Két Apple alkalmazás biztos velünk közösen használja ezt a mappát, az egyik az iTunes, a másik a GarageBand. Mindegyik a nevének megfelelő mappát vagy könyvtárat hoz létre. Ezek azok a mappák, amelyeket mi nem használunk. Persze, mindkettő kiválasztható, lehet benne turkálni, sőt, örömmel felfedezhetünk zenéket is. Csak éppen akár egy véletlen mozdulattal is elmozdíthatunk egy fájlt, mire a legközelebbi indításkor az iTunes vagy a GarageBand nem találja majd a zenénket.

Piros, az tilos
Jelöljük ki az egyik mappát! A File/Fájl menü alján találjuk meg a színkockákat, bökjünk rá a pirosra. Ezzel csupán színes hátterűvé tettük a könyvtár nevét, semmi más nem történt. De így figyelmeztetni fog, hogy ez számunkra tiltott zóna.
Ha ennyire tilos, nem lehetne elrejteni vagy írásvédetté tenni a véletlen módosítás ellen? Sajnos nem. Elrejteni csak átnevezéssel lehetne, az OS X viszont ragaszkodik a pontos névhez. Ha írásvédetté teszem, akkor az adott alkalmazás sem tudja módosítani, ami szintén hibához vezet.

Képek
A Képek/Pictures mappát használja az iPhoto, a Photo Booth, az Aperture és sok más képrendező, képszerkesztő alkalmazás. Számos mappa megléte függ attól, hogy használjuk-e az adott alkalmazást, illetve az adott alkalmazásban használtunk-e adott funkciót. Ha egy alkalmazás létrehoz és kezel könyvtárakat, akkor jellemzően a könyvtár neve a program nevével kezdődik. Ha ilyet látunk, illetve nem általunk létrehozott könyvtárat, nos, akkor legyünk óvatosak.
A Photo Booth Library egyetlen fájlnak tűnik, ne is bolygassuk - színezzük pirosra! Aki régebbi OS-ről frissített, annak Macjén lehet Photo Booth mappa is a Képek könyvtárban. Ez már nem játszik, ha Mountain Liont használunk.
Az iPhoto adatai is egyetlen fájlnak álcázzák magukat: iPhoto Library vagy iPhoto Könyvtár néven. Ez szintén piros színnel jelölendő. Ha az iPhoto-t több könyvtárral használjuk vagy már sikerült az összeomlott iPhoto-t helyreállítani, akkor több, az iPhoto Library-vel hasonló ikonú fájl is lehet a Képek könyvtárban. Ezeket se piszkáljuk. Ha zavarnak vagy nagyon nincs hely a merevlemezen, SSD-én, akkor vagy legyünk magabiztosak és töröljük azt, ami nem kell vagy bízzuk magunkat szakemberre.

Time Machine
A Time Machine az Apple egyik leghasznosabb fejlesztése, remélem, mindenki használja. Az univerzális, felhasználói figyelmet nem követelő automatikus archiválás lehet minden adatunk megmentője akkor, amikor az alkalmazások által kezelt mappákkal dolgozunk minden intés ellenére és - hibázunk.

iPhoto még
Az iPhoto-s diavetítés filmként el is menthető, a filmek az iPhoto Slideshows mappában landolnak. Ezt a mappát se nevezzük át, mozgassuk el. Általában figyeljünk arra, hogy a másolás (copy) és a mozgatás (move) nem ugyanaz. Amikor egy merevlemezen belül egérrel viszünk egy fájlt egyik helyről a másikra, az bizony mozgatás és nem másolás. A másoláshoz az Alt billentyűt is nyomva kell tartani.

iMovie
Ahogy a képen látható, az iMovie sem szűkmarkú, ha mappát kell létrehoznia. Nálam azóta pirosak ezek a könyvtárak, amióta egyszer rendrakás során repültek a kukába. Szerencsére volt Time Machine-elt mentés, így a hat másodperc alatt kidobott 12GB-t, munkaidőben egy heti vágási-munkát - a források beszerzéséről nem is beszélve - két óra alatt visszamásoltam.

Apple, rejtsd el, ami nem tartozik rám! - ez a vágyam a jövendő macskától, legyen a neve akár Garfield, akár Pink Panther.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése