2014. szeptember 11., csütörtök

Creative Cloud - kérdezz-felelek!

A Hungarian Adobe User Group, azaz az Adobe Felhasználók Magyar Csapata ismét összefut (vasárnap, 15 óra, Bp., Dizájn Terminál), hogy kibeszélje a Creative Cloudot. A válaszadók közt a hazai Adobe világ meghatározó tudású szereplői. A kérdezők a résztvevők. Persze megeshet, hogy a legjobb válasz is a soraikból érkezik. Ha érdekel, klikk a jobbra látható hirdetésre!

Az alkalmazások böngészőből futnak - HAMIS
Amikor a felhasználók meghallják a "felhő" szót, úgy gondolják, hogy böngészőben futtatható alkalmazásokat kínálunk. Meglehet, hogy más felhő-szolgáltatók így tesznek, de a Creative Cloudban nem ez a helyzet. A Creative Cloud tagok az alkalmazásokat letöltik a saját gépeikre, ott telepítik és onnan futtatják. Az Adobe alkalmazások - Photoshop, InDesign, Illustrator, Muse... - mind-mind a merevlemezen található és onnan fut, nem a felhőből.

Folyamatos internet kapcsolat szükséges - HAMIS
Természetesen a regisztráláshoz és az alkalmazások letöltéséhez szükséges a net-kapcsolat. Ám az téves hiedelem, hogy az alkalmazások elindításához és futtatásához is kell a folyamatos net-kapcsolat. A merevlemezre telepített alkalmazások használatához nincs szükség net-kapcsolatra.
Havonta egyszer van csak szükség a net-kapcsolatra, hogy az Adobe ellenőrizze az előfizetés állapotát. Amint az ellenőrzés megtörtént, a net-kapcsolat azonnal bontható. Persze a telepítés és a licensz elfogadása során szükség van a net-kapcsolara. Éves előfizetés esetén - a céges előfizetés ilyen -, ha harminc napig nem lenne neten a gép, ezt jelzi, és kéri a net-kapcsolatot. Net-kapcsolat nélkül 99 napig lehet a merevlemezre telepített alkalmazásokat használni.

A megrendelőmnek is elő kell fizetni - HAMIS
A Creative Cloud tagsággal 20GB/100GB (egyéni/céges) tárhelyet is kap a felhasználó. Ez használható különböző eszközök közötti adatok cseréjére is, ha például iOS alatt Photoshop Mixt vagy Adobe Sketcht használ. Ha a merevlemezeden létrehozott Creative Cloud könyvtárba/mappába ment állományokat, akkor azok a creative.adobe.com-ra bejelentkezve feltöltődnek a felhőbe. Így, ha meg akarja osztani valamelyiket, elég a hozzáférés linkjét megadni, vagy megtekinthető bárki böngészőjében, akinek hozzáférést ad anélkül, hogy a másik fél hallott volna a Creative Cloudról. A megtekintéshez nem kell regisztrálniuk, vagy belépniük.

Minden anyagom elveszik, ha megszűnik az előfizetésem - HAMIS
Az általad létrehozott művek a te tulajdonod. Az Adobe semmilyen joggal sem rendelkezik ezek felett. Ha bármilyen ok miatt megszűnne a Creative Cloud tagság, akkor többet nem férsz hozzá a Creative Cloud biztosította lehetőségekhez. Ám ha korábban lemented az állományaidat a merevlemezedre és visszakonvertáltad korábbi CS verzió vagy más program által értelmezhetővé, akkor továbbra is szerkeszteni tudod ezeket. És ha ismét csatlakozol a Creative Cloudhoz, akkor újból használhatod a CC fájljaidat.

Mindig a legfrissebb verziókat kell használni - HAMIS
A Creative Cloud tagsággal mindig lehetőséged van az alkalmazások legfrissebb verziójának letöltésére, telepítésre és használatára, de a frissítés nem kötelező. Bármelyik verzióhoz ragaszkodhatsz, addig használod, amíg akarod - és ameddig a Creative Cloud tagságod tart. Ha készen állsz a frissítésre, akkor rajta! Akkor, amikor többen dolgoznak egy feladaton, akár több céget is érintve, előnyös az azonos verziók használata. A CS6 és az előtti időkben gyakran fordultak elő eltérő verziókból adódó problémák, a projekt résztvevői eltérő időpontban frissítették alkalmazásaikat. A Creative Cloud esetén ez egyszerűen elkerülhető.

Macem is van, pécém is van, de nem veszek ezért két előfizetést! - HAMIS
Az egyéni előfizetés esetén két gépen használhatod az alkalmazásokat. A Creative Cloud alkalmazásokat. A Creative Suite-tal ellentétben itt a letöltéskor a megfelelő operációs rendszert választva a felvetett probléma nem is létezik.

Nem akarok havonta utalással bajlódni - NEMM KELL
Nem is kell. Az egyéni előfizetőtől az Adobe visszavonásig vonja le a havidíjat, ám rendszeresen kínál akciókat a cég, ahol évre előre fizetve még kedvezőbb a Creative Cloud előfizetése. A vállalkozások, bár az Adobe havi díjakat kommunikál, évenként fizetik a Creative Cloud díját. (Ez szolgáltatás díja, ezért azonnal elszámolható költségként, nincs tárgyi eszköz-amortizáció.)

Csak a Photoshopot használom, minek fizessem ki a teljes csomagot - ROSSZ
Létezik egyedi alkalmazás előfizetés is (Single App). Az egyén akár hónapos használatra is megvásárolhatja bármelyik alkalmazást, a vállalkozás ismét csak éves díjjal kalkulálhat. Az eddigi tapasztalatok alapján három alkalmazásnál már a teljes előfizetés kedvezőbb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése