2014. szeptember 18., csütörtök

Megfigyelem magam

Amióta az iPhone, de inkább a mobiltelefon alkalmas a képrögzítésre, azóta készülnek "biztonsági kamera" alkalmazások. Léteznek vér-egyszerűek, és felvétel-titkosító infra feltétes James Bond változatok is. Van, aki a gyerekszoba ellenőrzésére használja, akad a titkárságon, recepción, kis boltban dolgozó megfigyelésére telepíti. Őszintén, komoly cég iPhone-t vagy más nem céleszközt nem használ komoly biztonságtechnikai megoldásként. A 007-es iPhone ügynök jelenti címen már írtunk anno hasonló témában.

Általában megfigyelek
A legegyszerűbb talán a Manything használata, az alkalmazásért nem kell fizetni. Természetesen van regisztráció. Akinek van Facebookja, annak egyszerűbb FB-vel - ha nem kell az alkalmazás, ne feledjük a Facebookkal elfelejtetni a Manythinget. Az FB Apps beállításokat kell megkeresni, és onnan kipöckölni azokat, amelyekről már azt sem tudjuk, hogy kerültek oda.
Az egyik iOS eszközünk lesz a kamera (első kép). A másikon (másik kép) megnézhetjük az első által látott képet. További iOS eszközökkel egész hálózatot építhetünk ki. Wifin. Ha wifin nem megy, akkor használja a mobil-hálózatot. Az eszközöket azonos Apple ID párosítja. Így apu eszközei és anyu eszközei, ha külön ID-n vannak, keresztbe nem látják egymást.
A kamerát játszó eszközöket érdemes tápon hagyni. Titkos felvételre pedig nehezen használható a Manything, mert a kamera-eszközön is látható a közvetített kép, a kijelző fénye pedig könnyen észrevehető.
A Presence (ingyenes) pont ugyanezt tudja. Ezzel az alkalmazással is, ahogy a Manythinggel, visszanézhetők a felvételek. Mozgás-érzékelés detektáló módra is állíthatjuk mindkettőt. Rövid tesztelés alapján egyértelmű, hogy aki csak átfut a megfigyelt zónán, annak van esélye nem látszódni, az iOS és az alkalmazás mire magához tér, már messze jár. Így viszont nem telik meg csendéletet mutató videóval a 64GB tárhely.

Jaj nekem!
Ha gyakran hagynám tárva-nyitva a bejárati ajtót, akkor érdemes alarm.com rendszerét használni. (Az alarm-ra nem érdemes az App Store-ban rákeresni, mert azontúl, hogy megtudjuk, hány száz vagy ezer ébresztőóra alkalmazás fejlesztő próbál meg boldogulni, ezt az alkalmazást egykönnyen meg nem találjuk. Mondhatnám, túl jó domain nevet tetszettek megcsípni.) Az alarm.com fordítva kerül a cikkbe, ők teljes épületvédelmet nyújtó termékeket terveznek és forgalmaznak, és ha már, akkor írtak egy iOS appot is.
És végül, minden OS (Mac) és iOS eszközön ott a "Find my" opció. Kötelező beállítani! Ha csak ott felejtjük valahol az iPadünket, számítógépünket, akkor meg tudjuk akadályozni, hogy az ellenségünk, a barátunk vagy barátnőnk (BFF) körbenézzen. Ha pedig a legrosszabb esett meg, akkor az összes adatunkat tudjuk az ellopott eszközről törölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése