2014. október 28., kedd

%20 automatikus cserélése a Letöltések mappában

Addig a pár esztendőig, amíg a Windows még létezik (ez a Fanatikus Almalap ideája), addig fel kell készülnünk, hogy a mailben kapott csatolt fájlnévben a szóköz helyére a "%20" kerül. Ami nem nagy baj, mer szépen ki lehet javítani kézzel. De akkor mire való a számítógép? Nem arra, hogy az ilyen babra munkát helyettük elvégezze? Dehogynem, fogjuk is munkára az általunk úgy szeretett Automator alkalmazással!

Az Automatorral, ahogy ismert, parancsok egymás alá rendezésével tudunk apróbb alkalmazást készíteni, több ilyent is bemutattunk már ebben a blogban. A Mac OS-ben léteznek olyan speciális alkalmazások is, amelyek egy-egy mappához rendelhetők. Ezek akkor élednek fel, futnak le, ha a mappa tartalma változik, új elem kerül bele. Ezt hívják Folder Action-nek, mappa műveletnek. Kezdjünk egy ilyen létrehozásában az Automator indítása után!


Nem lesz hosszú a program. Lekérjük az összes Letöltések mappában lévő fájlt - ezt kell a felső legördülő menüben kiválasztani, az esetleges almappákban lévőket is. Majd az összes teljes fájlnévben lecseréljük a %20-at a szóközre. A 20 a jó öreg ASCII kódtábla szerint is a szóköz kódja, a Windows azért cseréli le, mert nem tud fájnévben szóközt kezelni. Helyesbítek, az újabbak tudnak, de nem mindenki frissít abban a világban...

(A második ábrán a kékkel jelölt mezőbe egy darab szóközt gépeltünk be.)


Az eszméletlen bonyolultnak nem nevezhető alkalmazásunk kész is, mentsük el és ennyi. Dőljünk hátra, mára megpihenhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése