2015. október 16., péntek

Régi Macek jó áron

Időről-időre felröppen a hír, hogy egy régi Mac milyen vidám összegért cserél gazdát. Az iLife magazin összeszedett hat esetet, amely vagy ár, vagy a Mac miatt említésre méltó. Mi honosítottuk az írást pár képpel és infóval dúsítva. Ahogy szoktuk.

A twiggy Mac
A Twiggy Lesley Lawson beceneve volt, aki modellként tündökölt a divat égboltján 65-73 között. Eszméletlenül vékony volt, a rosszindulatú megjegyzések szerint egy csontkollekció. Akárhogy is, olyan divathullámot kavart Angliában és később Amerikában, hogy a beceneve fogalommá lett, ahogy az iPod a hordozható zenelejátszóké. A képen épp Steve Jobs ölében látható a twiggy jelzőt nyert Mac.


Az a fura vízszintes nyílás az elején az 51/4/es floppy drájv helye. Régen ekkora hajlékony lemezeken tároltuk az információt, 360kB-1,2MB kapacitással számolva. A twiggy Macnek amúgy élő rajongói oldala is van, érdemes felkeresni! Ja, az aukció! Nos, egy ilyen gép legutóbb 33 ezer dollárért (9,2mFt) kelt el.

Apple I
Ez is legendás gép! Az Apple első számítógépe, amelyet a két Steve, Jobs és Wozniak rakott össze. Igazából Wozniaké volt a mérnöki munka dandárja, de Jobs is kivette a részét. Viszont eladni Jobs adta el, Wozniak kétkedett az egész üzletben. De ezt már sokkal részletesebben is megírtuk az Almalapban.


Ezért a gépért, amelyből mindössze nyolc működőképes (és jó néhány féltve őrzött, de be nem kapcsolható) maradt, 374 ezer dollárt (105mFt) fizetett egy rajongó.

Rose-gold fülhallgató
Ennek az Apple terméknek tulajdonképp nem lenne helye ebben a bejegyzésben, ugyanakkor nagyon is ide tartozik. 461 ezer dollárt (130mFt) fizetett érte az iPod egyik alkotója, a Nest alapítója, Tony Fadell. Szándékosan olyan képet választottam, amin látható, hogy ez is (Red) termék. A (Red) árának egy része jótékonysági célra fordítódik. A támogatást el lehet kezdeni kicsibe is, most is kapható az APR-ekben (Red) termék.


Apple I - ismétlés
Tavaly a magyar műsorszórók híreibe is bekerült, hogy megtalálták a kilencedik működő Apple I számítógépet, amely ritka jó állapotban maradt meg egy garázsban, ahol 1989-ben a tulajdonos gondosan letakarta - majd elhunyt. A lomtalanításról egyből aukcióra ment az Apple gép és 905 ezer (255mFt) dollárért cserélt gazdát.

Vörös Mac Pro
Aki eddig átfutotta ezt az írást, az egyből kitalálta, ismét egy Mac (Red)-esített változatáról van szó. És igen, a jelenlegi csúcsgép, a Mac Pro néhány tucat vörös változatát is elárverezték. A vevőnek már volt egy (Red) fülhallgatója, vett hát hozzá egy Mac Pro-t is. Tony Fadell, megint.
Alapító okirat
És ez így szép és kerek. A legdrágábban értékesített Apple-höz tartozó tárgy a cég alapító okiratának egy eredeti példánya. 2011-ben került kalapács alá, és 1,6m dollárt fizetett érte a boldog vevő. Ha tudni szeretnéd, kié a harmadik aláírás, olvasd el ezt az írásunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése