2015. november 16., hétfő

Projektmenedzsment eszköz iOS-re

A projekt-menedzsment külön szakma, külön alkalmazás halmaz. Néha egymagunk is hasznát vesszük, amikor édesanyánk, anyósunk, feleségünk, férjünk, szeretőink, gyerekeink, unokáink bíznak meg például egymás karácsonyi ajándékainak beszerzésével figyelembe véve mindegyikük egyéni érdekét, kérését, óhaját, sóhaját és bánatát. (Már az előző mondathoz sem árt egy jó menedzsment program - véli a Gonosz Almalap.) Ha kis céget vezetünk, akkor is eljön az a pillanat, amikor az események átcsapnak a fejünk felett, elfelejtünk valamit, ami fontos, ügyfelet vesztünk, mert nem hívtuk vissza. Na, ilyenkor vágyunk - lehet, tudtunkon kívül - egy jó projektmenedzsment eszközre.
A jó projektmenedzsment eszköz könnyen kezelhető, áttekinthető és teljes mértékben igényeinkre szabható. Kezeljük vele erőforrásaink - én, te, ő, kutyánk, macskád, biciklink, termünk, gépünk -, időbeosztásunk - ki hol mikor - és feladataink: én elmegyek biciklivel kutyát sétáltatni, te meg a behozod a Macem a kórházba, ahová azért kerültem, mert a kutya pórázzal elrántott, amikor meglátta a macskád. A iLife Magazin hat alkalmazást talált iOS alá, amely megfelelhet.

Trello
Ingyenes. A Trello kártyákból és táblákból építkezik. Kártya lehet bárkiből. Az egyes feladatoknak, feladat típusoknak címkét adhatunk - ez könnyíti a keresést, szűrést, megjelenítést. Természetesen létrehozhatunk - az előbbiek használatával - feladat listákat. Ezek eseményeihez rendelhetünk határidőket. És bármihez csatolhatunk külső fájlt. Persze a Trello ennél többet tud, és mivel ingyen elérhető, érdemes kipróbálni. Megfelelő elrendezéssel minden egy kijelzőre kifér - oké, nem az Apple Watchra, bár azzal is szinkronizálható - és áttekinthető ami rám vagy egy projektre vonatkozik.
A Trello - evidens, de leírom - mindent mindennel szinkronizál. Az alkalmazásnak van Maces, Androidos, de még Kindle Fire-ös verziója is, így senki sem maradhat ki.

Asana
Valahol olvastam, hogy azért írták meg ezt a szoftvert, mert megtelt a postaláda az egyes projektekhez tartozó levelekkel, és ez követhetetlenné tette a működést. Gondolom, nem csak a postaláda telhetett meg... Mivel ez az alkalmazás is ingyenes, érdemes tesztelni, hátha ez az álmok álma. Mondjuk, az kicsit elgondolkodtató, hogy a jelenlegi verzió két csillagos értékelést kapott az ötből, pedig eddig négy csillagra tartották a programot. Ahogy írják, a webes felület brilliáns, ám az iOS-es - hát nem az. Bár mindent meg lehet oldani, de túl sok lépésben. Az iOS - a véleményezők szerint arra jó, hogy nézzék, kövessék a projekt állapotot.
Ennek a programnak is van Androidos változata, illetve ez is együttműködik számos netes szolgáltatással.

Mindnode
A Mind*.* nevű alkalmazások alapja mind egy sablonra épül: van egy központi elem, amelyet részekre bontunk, és a részeket további részekre, és így tovább. Kívülről nézve - projektmenedzsmentes szemmel - ahogy az alap alkotó részeket összetesszük, úgy érünk el adott pontokat, eredményeket, mérföldköveket a projektben. És ha mindet elértük, akkor vagyunk a célnál. Egy Mind-kezdetű szoftvert már bemutattunk, az volt a Mind Tree. Ez az elrendezési rendszer egyébként, mint számomra meglepő módon kiderült, sokaknak segít a tanulásban is, akár általános iskolában, akár egyetemen is.
A Mindnode-nak is van iOS és Maces verziója is, ám ezek pénzbe kerülnek (iOS: 9,99€, Mac: 29,99€, de van ingyenes próba verzió) és nincs magyar nyelv sem.
De ha valaki szereti, megszokta ezt a vizuális megjelenítést, adattérképezést, akkor nem kérdés, hogy számára a Mindnode lesz a megoldás. Az alkalmazásnak már van El Capitan verziója is - ami azt jelzi, hogy a fejlesztők még életben vannak és foglalkoznak ezzel az alkalmazással.

Wunderlist
Aki eddig elolvasta ezt a bejegyzést, az vagy rutinos projektmenedzser, vagy azzá szeretne válni, az viszont biztos, hogy mostanra kiderült, a menedzselés egyik alapeszköze a lista készítés. Nos, a listakészítés mestere a Csodalista alkalmazás, amely ingyenes (hurrá!), szinte minden platformon fut (hurrá! hurrá!) és így van ingyenes Maces verziója is (háromszoros hurrá!) Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a Wunderlist a listakészítésben való erőssége okán a többi részterületen nem a legacélosabb.
Az alkalmazásnak van Pro és Business verziója is, ha az alap nem volna elég.

Evernote

Mondhatnám, hogy ágyúval verébre, de az elefánttal lenne a helyes. És mint tudjuk, az elefántok mindenre emlékeznek, így az Evernote is többet tud, mint amire egy szimpla projekt-menedzser program képes. Annak, aki nem akar sok alkalmazást használni és gyűjtögető életmódot folytat - amit meglát, szeretné eltenni későbbi akármire -, annak az Evernote a megoldás. Aki viszont szereti, hogy egyes feladatait célszoftver segíti, nos, ők próbálják ki az ingyenes alkalmazást. Aminek persze, hogy van Maces, Androidos és más paltformos verziója is.

Numbers
Őszintén, a Numberst valószínűleg azért szúrta ide be a cikk írója, hogy legyen egy Apple-ös megoldás. Ha az Evernote-nál cöcögtem, hogy határeset, akkor itt már hangosan kell mondani, hogy persze, lehet, de a Numbers táblázatkezelő alkalmazás, és nem projektmenedzser megoldás. De mivel a kettő között számos átfedés van, így nem hiba ide való besorolása.
A Numbers az új iOS eszközön (és Macen) előre telepítve megtalálható, az iCloudos verziója viszont bármilyen platform és böngésző alól elérhető. A sablonokat érdemes végignézni, mert akad köztük jó pár, amelyet egyfajta projektmenedzselésre lehet felhasználni. Aki meg a Numberst szeretné megismerni, az jöjjön hozzánk tanulni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése