2015. november 20., péntek

RSS olvasók: melyiket válasszam?

A hírvilág folyamatos átalakulásban van, nehéz is követni, ki hol mikor mit ír, mond, rajzol, videóz. Alapvetően vannak a tartalom-generálók, mint a Beszmac. És vannak a mások tartalmát felhasználó oldalak, mint az applehirek.hu vagy akár a Facebook, ami a mi híreinket osztja - nem ész nélkül, hanem algoritmus alapján. Régen, réges-régen, amikor a kismalac még iwiw-ezett az betárcsázód modemjén át, akkor nem volt olyan egyszerű egy oldalra, alkalmazásba összeszedni a minket érdeklő tartalmakat.

RSS történet

A megoldást a tartalom-folyamok tovább közlésre szánt elemeinek egységesítése hozta el. Ma már minden normális blog, vagy szájt-motor képes az oldal tartalmát RSS formában is elérhetővé tenni - ha a tulaj ezt akarja. Az RSS egy fájl, amiben szerepel a média neve, a média cikkei, azok címe, linkje... megoszthatóvá tett tartalma. Az RSS egy XML fájl, amit a programozók vidáman olvasnak, a csendes többség pedig békésen hal meg anélkül, hogy tudná, mi azaz XML. Ezért szinte az RSS megszületése pillanatában megírták az első RSS olvasót. Ez pont annyit tudott, hogy megadtuk neki a minket érdeklő weblapok, blogok RSS címét - egy hivatkozást, URL-t - és az alkalmazás egybe gyűjtötte a cikkeket.
Ezt azért is szerettük, mert nem kellett 1001 szájtot végiglátogatni, csak egy alkalmazást. Egy időben a Mail és a Safari is képes volt RSS olvasásra, de az Apple úgy ítélte meg, hogy erre nekünk nincs szükségünk. Más cégek is így vélték, ezért beszüntették RSS-olvasó szolgáltatásuk - nehogy már az ő segítségükkel mások tartalmát olvassam az övék helyett! Ettől persze mi, gyarló hírgyűjtő olvasók, nem tettünk le az RSS-olvasók használatáról, csupán új eszközt kellett keresni. Ez a bejegyzés ilyen hosszú bevezető után hat RSS-olvasót vet össze az iLife tesztjét használva. Akit az RSS történet eleje érdekel, kattintson ide!

Versenyzők

Robocat: Breaking
Az első versenyző a Robocat cég Breaking alkalmazása, amely létezik Macre (4,99€) és iOS-re is (2,99€). Az alkalmazás a figyelt hírfolyamokat az Értesítés oldalsávba ágyazza be, de onnan önálló ablakként kimozdítható. Arra nem sikerült választ találni, hogy ha Macen és iPaden használom azonos Apple ID-vel, akkor van-e adatszinkronizáció. (És igen, nem töltöttem le kipróbálni, az iLife tesztet használom forrásként.)

Adband: Daily 2
Tökéletesen igaz, amit magáról nehezen megtalálható honlapján állít a Daily 2 hírolvasó: könnyűsúlyú. Bár rá inkább a fapados jelző illene. Én biztos nem adnék érte a bemutatása alapján egy árva eurocentet sem, pedig 2,99€-ba kerül, de ízlések és pofonok. A legérdekesebb az, hogy a fejlesztő címe: Argentína (na ugye, hogy nem sok argentin szoftverről hallottunk eddig) Buenos Aires (azaz a Jó Levegő) város Palermo negyede, Paraguay utca 4268.

Rocky Sand Studio: Leaf 5
Aki felkeresi a cég honlapját, olyan ismerős alkalmazásokat talál, mint a Memory Monitor vagy a Battery Monitor - bár ezek letöltését és használatát mi a mAcademia ügyfeleiknek nem szoktuk javasolni. A Leaf szép, de minden fantáziát nélkülöző megoldás, ez nem feltétlenül baj. Az alkalmazás csak Macre érhető el 1,99€-ért. Ami érdekes, van egy hasonló tudású alkalmazásuk, a Newsflow, ami viszont ingyenes. Ki érti ezt?

Black Pixel: NetNewsWire 4
Ez nagy találkozás volt nekem a múlttal. Amikor még vadul készítettem az Almalapot (Magyarország egyetlen nyomtatott Maces havilapja volt 15 éven át), akkor a NetNewsWire megjelenése eszméletlen módon megkönnyítette a munkám, így került a Macre 2008. augusztus 28-án. Később, amikor már az alkalmazás nem működött Intelen, nem töröltem le, így ma váratlanul összetalálkoztam vele, amikor a nevére kerestem. De! Van iOS verziója. Szinkronizál. Az ára, hm, 19,99€ (de a múltat megköszönendő, már meg is vettem), iOS-en 7,99€.

Acrylic Software: Pulp
Nem fikció, hírolvasó. A Pulp már az RSS olvasók új generációját mutatja. Az RSS szálak hírei nem mezei szövegtengerként jelennek meg, hanem újságot, hírlapot, magazint formálva. A Pulp a képeket is felhasználja, így valóban újságszerű élményben lehet részünk. Mindez 9,99€-ba kerül csak, az iOS változat ára 4,99€. És a két platform között iCloudos szinkronizálás kapcsolható be.

Várkonyi Balázs: Readkit
Igen, egy magyar szoftverfejlesztő alkalmazása is bekerült az RSS-vetélkedőbe. Várkonyi Balázs az egri Webin egyik törzstagja, amely számos más alkalmazást is fejleszt, fejlesztett. A Readkitnek saját oldala van, ami egy kicsit lemaradt a valósághoz képest. A 9,99€-ba kerülő olvasónak nincs iOS változata. Próbáltam a neten utolérni a szerzőt, de nem jártam sikerrel. Az alkalmazás gyönyörűen kidolgozott ikonját Plasztik Józsi blogja szerint a Ramotion készítette, ez utóbbi honlapjára is érdemes ellátogatni.

Értékelési szempontok

  1. Olvasni való beimportálása
    Aki most kezd RSS használatba, annak az fontos, hogy milyen egyszerűen tud új RSS-t az olvasóhoz adni. Hány kattintás kell a link másolása-beillesztésén túl. Aki már korábban is használt RSS-olvasót, az szeretné onnan kimenteni és ide beimportálni a hírszálait. Amelyek akár mappákba lettek csoportosítva. A szükséges fájl-formátum az OPML.
  2. Mennyire egyszerű használni?
    Ez bizonyos szintig egyértelmű: milyen könnyen találok meg egy hírforrást, a friss híreket, az olvasatlanokat. Utána pedig igen szubjektív, elrendezés, színezés. Persze ha ezek módosíthatók, akkor az alkalmazás jobban használható.
  3. Megosztás
    E nélkül ma már nem alkalmazás az alkalmazás. A kötelező gyakorlatot - itthonra Facebook, külföldre egy minél hosszabb lista - még csak-csak teljesítette minden alkalmazás, de ahogy a pontokból látható, volt szórás rendesen. Szinkronizálni eszközeink között csak a legjobbak tudtak. Mivel mind a hat alkalmazást fejlesztik, ne feledjük, hogy ez a teszt csak pillanatkép.
  4. Testreszabhatóság
    Már említettem, de most az itteni pontszám kimondottan azt mutatta, mennyire engedték át a fejlesztők a kontrollt a felület és elrendezés átszabhatósága kapcsán.

És a nyertes...


SzoftverBreakingDaily 2LeafNetNewsWirePulpReadKit
Ára3,99€2,99€1,99€19,99€9,99€9,99€
OS X10.1010.710.910.810.710.8
Ingyen próbanincsnincsnincsvanvannincs
iOS verzióvannincsnincsvannincsnincs
Együtt-működik--Feedly, NewsBlur, Feedbin, Feed Wranglerszinkronizál saját szerveren átiCloud szinkronizációFeedly, NewsBlur, Fever, Feedbin, Feed Wrangler
1. pont124435
2. pont125535
3. pont124435
4. pont114425
Össz124435

2 megjegyzés:

Oros Imre írta...

Most mindenki be fogja ide írni a saját kedvencét, de szerintem a reeder.app-ot (http://reederapp.com) nem hagytam volna ki ebből az összesítésből.
Valamint nem hagytam volna ki a feedly.com, feedbin.com, oldreader.com stb... szolgáltatótak, akik voltak szívesek, és persze meglátták a piaci rést a google reader bezárása után.

Ferenczy Gábor írta...

Ó, tudom, hogy van százezer, de őket összehasonlítani nagy falat lenne nekem, ezért vettem át ezt az írást az iLife-ból, itt-ott felbővítve. Amúgy tényleg úgy van, mindenkinek megvan a kedvence. Ahogy kimaradt az,. hogy a Safari oldalsávon is lehet RSS-t olvastatni :) De köszi!

Megjegyzés küldése