2016. március 10., csütörtök

Lemezkezelő+

A tegnapi Lemezkezelőről szóló bejegyzés kapcsán kapott mail arra ösztönöz, hogy még kicsit kezelgessük a lemezeket.

Particionálás
Ez a fizikai lemez felosztása két- vagy több részre. Mikor kell és mikor érdemes particionálni egy lemezt?
Ha valamilyen rejtélyes, megmagyarázhatatlan okból - jogi szoftver, könyvelő modul - az adott szoftvernek csak Windowsos verziója van, akkor kénytelen-kelletlen az ember létrehoz egy pécés partíciót, ha BootCamppel szeretné a Windowst használni. (Amúgy inkább Parallels Desktopot szoktak használni.)
Particionálással nem lehet adatot veszíteni, a Mac figyelmeztet, ha olyan megosztást tervezünk, amihez nincs elég szabad helyünk. Viszont nem kell azzal foglalkoznunk, hogy az eszközön merre vannak szétszórva a fájljaink, a Particionálás során azokat a Mac a megfelelő helyre csoportosítja át.

Lemezkép
Úgy gondolom, hogy aki valaha csinált már lemezképet, az az életben nem nevezte lemezképnek a Disk Image-t, a lemezkép angol megfelelőjét. Mikor érdemes lemezképet készíteni? Általában adott szoftverek telepítéséről, esetleg egész Macről. A tömörítéskor .dmg fájlt kapunk, ez lehet akár tömörített fájl is.
A .dmg már sokak számára lesz ismerős, számos alkalmazás letöltéskor .dmg fájlként érkezik a gépünkre. Ha rákattintunk egy dmg állományra, akkor egy virtuális pendrive (USB-stick) jelenik meg az Asztalon. Erre kattintva tudjuk annak tartalmát áthelyezni oda, ahová való. Ha innen használunk fájlt, az csak addig érhető el, amíg a virtuális drájv ki van nyitva.
Ezért hiba, gyakran előforduló hiba, hogy alkalmazás letöltése után csak a dmg állományt nyitják ki és az így megjelenő alkalmazás ikonra kattintva elkezdik használni a szoftvert. A szoftver ilyenkor még nincs telepítve - a telepítés az, amikor a virtuális drájvról áthúzzuk a programot az Alkalmazás mappába. (Macen ez ilyen eszméletlen bonyolult...)

Titkosítás
Oké, ennek semmi köze a Lemezkezelőhöz, de valahol mégiscsak. Külön jelszóval védhetjük az adatainkat - nem tévesztendő ez a funkció össze a Rendszerbeállítások > FileVaulttal. Titkosítást indítani a képen látható módon kell - ahogy feloldani is hasonlóan. Figyelem, jelszóvesztés esetén adatvesztés várható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése