2016. március 2., szerda

Apple vs. FBI - iPhone-t törni jó lesz félnetek nem kell

Úgy gondolom, hogy a blog olvasók által ismert (Miért áll ki az Apple ennyire határozottan a digitális adatvédelem mellett?) az Apple kontra FBI ügy, ami igen hamar az amerikai jog fontos kérdésévé avanzsált. Az amerikai jog precedens alapú - lásd filmek -, ha valaha volt már ilyen vagy olyan, akkor az akkori döntés irányadó. (A magyar meg nem precedens alapú, ezért dönthet ugyanarról a magyar bíróság első- másod- és fellebbezési fokon ellentétesen - de ez most itt nem téma.) Ezért fontos az Apple kontra FBI ügy kimenetele.

Az Apple amúgy bekeményített, vezető jogásza szerint a szoftver kód egyfajta beszéd. És a kormánynak nincs joga senkit sem "beszélésre" kényszeríteni. Nem jogászul: a szólásszabadságra hivatkozik az Apple. Pontosabban az amerikai alkotmány első kiegészítésére, amely - szerintük - erre az esetre is vonatkozik. És mivel precedens jog, ez - ha megáll - szinte verhetetlen érv.
Az első kiegészítés mellett az ötödik is megemlítődött, ez a jól ismert "nem kell magam ellen tanúskodnom". A feltörendő iPhone-on lehet olyan infó, amelyre az ötödik kiegészítés alkalmazható. Ez - sokak szerint - nem fog megállni.
A csata, amelyet ugyan a jog mezején vívnak, valójában a társadalom önszerveződési-, önvédelmi- és szabadság-kérdéseiről szól. Érdemes lesz figyelni, mert várhatóan az elnökválasztás témájává is válhat. És mivel a pro- és kontra érvek nem pártfüggőek, így a jelölteknek ügyesen kell lavírozni (Gonosz Almalap: semmit mondani).
És ami még szebb, és annyira amerikai. Az FBI hivatkozik egy 1789-ben hozott törvényre, a All Writs Act-ra. E szerint - véli az FBI - az Apple erővel kötelezhető az iPhone oprendszerén "hátsó kapu" nyitására. A gond csak annyi, hogy a törvényt utoljára 1911-ben módosították - azóta csak szövegszépítésen esett át. És a múlt század elején még nem volt sem mobiltelefon, sem oprendszer, sem felhő alapú szolgáltatás. Ezért a törvény szövegét az FBI úgy húzza erre az esetre, hogy itt is kilóg kicsit, ott meg feszül - de akár meg is állhat.
Szóval kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése