2016. március 9., szerda

Lemezkezelés – egy óvatosan használandó Mac alkalmazás

A Lemezkezelő alkalmazással lehet a háttértárat zaklatni, megmenteni avagy feldarabolni. De már a Lemezkezelő név is magyarázatra szorul, hiszen a legtöbb Macben nincs lemez - a hordozhatókban nagyon nincs. Régen persze volt, merevlemez is, floppy lemez is - akkor nyerte el a fordításban a Disk Utility a Lemezkezelő nevet. Azóta a merevlemez (HDD) helyett SSD van, ami magyarul is "esesdé". Floppy lemez helyett meg USB-stick, meg memória-kártya használatos. Ha nem felhőzünk.

Csak ha baj van: Elsősegély
A Lemezkezelő az egyik olyan alkalmazás, amellyel bajt és bosszúságot tudunk okozni magunknak és a Macnek, pontosabban, előbb a Macnek és az majd okoz nekünk. A Lemezkezelővel le lehet az összes adatot törölni az SSD-ről vagy más memória-hordozóról, -tárolóról. Figyeljünk oda, hogy mire kattintunk! A parancsok itt nem vonhatók vissza!
A Lemezkezelőhöz akkor fordulunk, ha baj van. Például nem sikerül valamelyik Flash-drájvról beolvasni az adatokat. Ekkor érdemes elindítani a Lemezkezelőt!
A baloldali oldalsávon látjuk az elérhető eszközeinket. Válasszuk ki a megfelelőt!
Ehhez persze nem árt tudni, mi a különbség a fizikai és logikai "lemez", még szebben: "kötet", között. A fizikai lemez az a fizikai egység, egy USB-stick az egy USB-stick. De egy fizikai egységet fel lehet osztani több logikai egységre. A legtöbb esetben ez nem történik meg, de fontos. Azért is, mert a képen is látható Generic Flash Dis(c) a fizikai, a FEGAUSB a logikai. Az adatokat pedig ez utóbbin kellene megmenteni.
A megfelelő egység választása után érhető el az Elsősegély ikon, rákattintva a kiválasztott elem méretétől és telítettségétől függő gyorsasággal fut le az ellenőrzés. Ha nincs hiba, akkor örülünk. Ha van, akkor nem, de a Mac fel fog ajánlani javítási opciókat. Ezeket csak akkor futtassuk, ha biztosak vagyunk magunkban és az adott eszközön nincsenek másolatban nem létező anyagaink.

Nem tudok írni rá
Gyakran előforduló hiba, hogy nem tudunk írni egy külső eszközre - újonnan vett külső merevlemezre, kölcsön kapott USB-drájvra. Ennek az az oka, hogy a Mac és a pécések eltérő módon rögzítik az adatokat az eszközökre. És mi kifogtunk egy olyat, amit olvasni tudunk (általában), de ráírni nem. Persze a Lemezkezelővel ezen is lehet változtatni.
Nekünk Macen az "OS kiterjesztett (naplózott)" a jó formátum, így válasszuk azt a Törlés ikonra történt kattintás után. Ami, ugye, azt jelenti, hogy mindent, ami az eszközön volt, törlünk. Biztosan? A még Windowst használók (Fanatikus Almalap ezerrel lájkol) az MS-DOS (FAT)-nak biztos örülnek, ha 32GB-nál kisebb a törlendő lemez, felette az ExFAT játszik - ez a képen nem látható, mert az okos Mac nem mutatja azt, aminek nincs értelme. A DOS rövidítés eredete ... egy másik történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése