2016. szeptember 27., kedd

Aranybánya lesz-e az iMessage?

"Aranybánya lesz-e az iMessage az Apple számára?" – tette fel a kérdést blogján Kia Kokalitcheva (Fortune) "Ha igen, akkor a bányában a fejlesztők appjai lesznek az aranyrögök."

A pár hete bemutatott iOS10-ben megújult az öt éves iMessage, a cset felületen játszhatunk egymás ellen vagy magunkban játékot, foglalhatunk asztalt kedvenc éttermünkben vagy vehetünk mozijegyet – ha találunk erre iMessage appot. Az Apple a nyár eleji WWDC-n mutatta be az új fejlesztői célt, remélve, hogy hamarosan a csetelés másodlagossá lesz az iMessage-ben. És így nekilendül a lankadó iPhone és iPad eladás.
Az Apple App Store-jában már 400 alkalmazást kínálnak a fejlesztők, további 1250 emoji csomag mellett - a SensorTower felmérése szerint. A fejlesztők közt akadnak ismertek, mint az ESPN (amerikai sportok: NFL, NHL és NBA) vagy az Airbnb, illetve most induló valódi start-upok is.


Korai lenne megítélni, hogy az Apple új aranybányát alkotott-e az iMessage felületre beengedett alkalmazásokkal vagy lyukra fut. Az, hogy a meglevő appok jól és könnyen átírhatók iMessage alá, az a fejlesztők és az Apple számára is kedvező, az utóbbi tett is érte nem keveset. Az új felület ugyanakkor a korán kelők számára terepe lehet a Tetris vagy az Angry Bird kirobbanó sikerét iMessage-en megélésnek. És ha beindul ez a felület, akkor aki számít, annak jelen is kell lennie.
Az iMessage megnyitása mögötti technológia nem új. Tavaly például a Slack - program-fejlesztők párbeszédének alapja - nyílt meg chat-botok előtt.
Aki még nem találkozott a "chat-bot" (ejtsd: csetbot) kifejezéssel: olyan automatikus, előre megírt válaszokkal operáló alkalmazásra gondoljon, amellyel alap problémák oldhatók meg. Például: begépelem: "Mi Kovács Réka telefonszáma?" és a csetbot az adatbázis alapján válaszol. De ha azt gépelem, hogy "Szereti-e Réka a sárgarépát?", a csetbot megakad, mert programozásilag a kérdést sem érti, nemhogy válasza lenne rá. A csetbot, ahogy érezzük, az automata ügyfélszolgálatok álma - a hülye zenék, hívó idegesítő promók és a végtelen váratásokon túl.
Amúgy a Facebook oldalunknak is van csetbotja - sokad állásban a Facebooktól. Próbáld ki! Kattints ide és próbálj nekünk üzenetet írni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése