2017. október 19., csütörtök

A megszokás átka avagy hogyan használnák ki rutinunkat a csalók

E rettentő hosszú címben ott a lényeg. Mi, Apple-ösök, iPhone és Mac használók megszoktuk, hogy az eszközünk, pontosabban a szoftvereink nem kérnek fölösleges megerősítéseket, mint az ablakos oprendszeresek: "Tényleg az OK-ra kattintott az imént? Yes or No". Ezért helyesen, ha üzen a Mac vagy az iPhone, elolvassuk, megválaszoljuk. A különböző Store-ok - ki érti miért - néha elfelejtenek, újra be kell jelentkezni, akár egy, akár két lépcsősen. Ez az újra bejelentkezés olyan megszokott rutin, lépéssor, hogy nem is gondolkodunk el rajta, hogy valóban miért is - pedig kellene.


Ezt a rutint, megszokást használják ki rosszindulatú oldalak, alkalmazások. Az Apple-ös sémának, dizájnnak megfelelő oldal, felület kerül elénk, és már írjuk is az adatainkat. Nem kellene. Legkésőbb akkor kell a vészcsengőnek megszólalni, amikor fizetéssel kapcsolatos adatokat kér be a párbeszédablak. Ezt csak és kizárólag az icloud.com megfelelő részén lehet, kell és szabad megadni, mobilon is a megfelelő Beállításban.

Hogyan lehet kiszúrni, hogy valami nem okés?
Levelek esetén a feladót kell és kötelező leellenőrizni. A levélnek a @apple.com @itunes.com címről kell érkezni. A .com előtt egyértelműen apple-ös névnek kell állni. Az @apple.support.com hamis, hiszen a .com előtt a support áll. Inkább ne kövessük a levélben leírtakat, mint beugorjunk. Ha valamit nem hagyunk jóvá, a legrosszabb, hogy nem töltjük le, nem férünk hozzá. De ez még mindig sokkal jobb, mintha kiadjuk jelszavunk. Ezt a csúnya bácsik és nénik azonnal lecserélik - mi már nem férünk hozzá a saját dolgainkhoz, ők viszont használják a hitelkártyánk.
Weblapok esetén szintén a hivatkozást - https://www.apple.com - kell ellenőrizni. A Safari elrejti ezt a kódot, rá kell kattintani, hogy a pontos cím láthatóvá váljon. Itt is a .com előtti rész a fontos.
Ha gyanús az oldal, próbáljunk tovább navigálni! Nagyon gyakori, hogy egy oldalnak a képét jelenítik meg a csalók, de a hivatkozásokat, mozgásokat már nem.
Ha gyanús az oldal, akkor ne hajtsuk végre a megkívánt műveletet. Ha például újra meg kellene adni a hitelkártya számot, akkor üzembiztos megoldás, ha az icloud.com oldalra belépve a Beállítások > Apple ID úton haladunk. Így át leszünk irányítva az https://appleid.apple.com/#!&page=signin oldalra - igen, kezdhettük volna itt is. (Ellenőrizzük magunk: a .com előtt az apple szó áll, tehát jó oldalon vagyunk. Ám az https://apple.appleid.com/#!&page=signin oldal hamis!)
És a tudás édesanyjaként, ha valamiben nem vagyunk biztosak, ne tegyük meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése