2017. november 15., szerda

Bővítsük a Safari képességeit!

A böngészőket nagyon sokan arra használjuk, hogy szörföljünk a neten, oldalról-oldalra lépkedjünk, videót nézzünk meg ilyesmi. Néha azonban a böngésző tudása kevés, vagy speciális képességre lenne szükség. Ilyen esetekre a Safarit felkészítette az Apple, a böngésző külső programokkal (plug-in, extension) bővíthető. Három ilyet mutatok most be: az "Ultralink"-et, az "AnySearch"-öt és a "Search Preview"-t.
A telepítésükhöz adjuk ki a menüsorból a Safari > Safari > Extension parancsot! Kövessük a leírást és bátran telepítsük a Safari kiegészítőket. Azért tesszük ezt bátran, mert az Apple oldaláról töltjük le őket, ez egy megbízható hely. Azért ne feledjük, vakon senkiben sem bízunk meg, még az Apple-ben sem. A kétkedés a neten egészséges túlélési attribútum.

SearchPreview
Miután telepítettem mind a három kiegészítőt, a keresés – bármely beépített keresőt is választom (Google, Yahoo!, Bing...) – eredménye picit másképp nézz ki. A SearchPreview a szöveges találat mellé az oldal képét jeleníti meg.

Ultralink
Az Ultralink az oldalon levő összes hivatkozást kiszínezi - halvány kékkel*, hogy a képen alig lehessen észrevenni, de monitoron ez jó, nem bántó, de látható. Sőt, a halvány kékítés csak a command billentyű nyomva tartása közben látható.

* Nem nyafognék, de most már késő,
most látom, milyen óriás ő -
szürke haja lebben az égen,
kékítőt old az ég vizében.
József Attila: Mama



Ha egy Ultralink által kékített szóra kattintunk, akkor kis ablakban Wikis magyarázatát kapjuk az adott szónak. Ha ez kevés lenne a boldogsághoz, azonnal rá is kereshetünk.

Kereső választás
A Google nyomasztó fölénnyel bír Magyarországon, ha a neten kell keresni. Ezért persze mindent meg is tesz. Ahogy a lenti képen látható, a Safari alapértelmezett keresője lecserélhető – de tegye fel a kezét, aki lecserélte. Azért a Google több milliárd dollárt fizet az Apple-nek, hogy ő legyen az alapértelmezett keresője. Hiába, az emberi lustaság vagyonossá tesz. Úgy az Apple-t, mint a Google-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése