2017. november 29., szerda

Újdonságok a Photos / Fotók Maces alkalmazásban

A High Sierra frissítés kéretlenül is magával hozta a Maces alkalmazások frissítését, így a fényképek tárolására, szerkesztésére és megosztására is hivatott Fotók (Photos) programét is. A teljesség igénye nélkül vegyük ezeket sorra!


  1. Az Oldalsáv (a bal oldali csík) nem rejthető el többé. Ez jó hír, mert eddig gyakran úgy kellett elővadászni, hogy segítsen az egyes gyűjtemények közti mozgásban. Sőt, a teljes kijelzős nézetben is láthatóan marad, ha a "Nézet > Az eszközsáv és az oldalsáv mindig látható teljes képernyős nézetben" parancsot kiadjuk.
  2. Az importált elemek eddig az utolsó import során betöltött képeket mutatta. Most viszont időrendi sorrendben az összes importálást. Ez jó. Az viszont gyalázatos, hogy a Photostream (iCloudon át történő automatikus) importálás képenként új importálását jelent, így egy száz képes importálás egy esemény helyett száz esemény, azaz száz sor.
  3. A rendezettebb oldalsávon egy helyre kerültek a különböző média-típusok. Jó! Itt lenne látható a Live Photo gyűjtemény is, de nekem olyan nincs.
  4. A rendezettebb oldalsávon egy helyre kerültek az általam létrehozott albumok. Helyes!
  5. Ha egy fényképet el kellett forgatni, akkor vagy ismerük a billentyű kombinációt (command+R) vagy be kellett lépni a szerkesztés menübe. Most a forgatás ikonként is elérhető. És ahogy eddig is, több kijelölt fényképre egyszerre elvégezhető.
  6. Az oldalsávon kiválasztott gyűjtemény tartalmazta képeket tovább szeretném szűrni, akkor ez a lehetőség is könnyen elérhető.

És még pár Fotók tipp és Photos trükk

Hogyan némíthatom el a Live Photo-t?
Duplán kattintva a fotóra majd a Szerkesztés gombra a kép-szerkesztő nézetbe jutunk. Itt az ablak alján van két ikon. Az egyikkel (1) a videó-lejátszát állíthatjuk le, a másikkal (2) pedig elnémíthatjuk a Live Photo-t.
Hogy vághatom meg a Live Photo-t?
A Live Photo alatt kis film-csíkot (3) látsz (hiszen a Live Photo egy videó, de ezt el ne áruld senkinek). A két végét megragadva tudod előről vagy hátulról megvágni a képet. Ha egy képkockát kijelölsz – bárhol kattintva a filmcsíkra –, akkor a Make Key Photo paranccsal teheted az épp látható képkockát a Live Photo alapképévé.
Végtelen- és oda-vissza lejátszás
A Live Photo alatt jobbra, legördülő menüből (4) választhatod meg, hogy a másodpercnyi mozgást újra- és újrajátszva szeretnéd, vagy előre s majd visszafelé. Esetleg úgy, ahogy rögzítetted?

A képen Lacek, kollégáim: Tündi és Laci fia. Az utánpótlás.

Képszerkesztés átalakítva
A Sierra és korábbi oprendszerek alatt a Fotókban, ha beléptünk a képszerkesztésbe, akkor a felbukkanó jobb oldalsávon találtunk meg minden eszközt. A High Sierrában az Apple ezt átrendezte. A Beállítás, Szűsrők és Körbevágás a kép fölül érhető el. A jobb oldalsáv, amely az Apple elveszett profi képszerkesztő alkalmazásának, az Aperture-nek a tudását kínálja lassan (és még nem teljesen), viszont tovább bővült, magába olvasztva az eddig külön menüként elérhető vörös-szem korrekciót és retusálást. Szerintem sokkal jobb lett volna ezeket is meghagyni külön opciónak és a kép fölötti választó-sorba helyezni, de nem kérdeztek meg.
Szűrők
A Fotók továbbra sem lesz a kép-szűrő imádok kedvenc alkalmazása annak ellenére, hogy az Apple bővítette a kínálatot.
Görbék
Kevéssel feljebb említettem, hogy lassan visszakerül minden Aperture-ös tudás a Fotók szerkesztő felületébe. Íme egy újabb, profik által hiányolt elem, lásd a jobb oldali képet.
Külső képszerkesztő
Bár az Apple ezt is újdonságként említi, nem az. Eddig is volt mód, bár igen nyakatekert módon, hogy egy Fotók tárolta képet külső képszerkesztővel módosítsunk úgy, hogy a változás automatikusan bekerül a Fotókba. Az együttműködésre alkalmas alkalmazások közül a kép kiválasztását követően a Kép > Szerkesztés ezzel... menüből választhatunk. Ez jó!

Fotók képzés, oktatás

Fotók képzést nem tartunk – ám egyéni konzultációt vállalunk –, de van egy alig félórás és másfél éves videó-sorozat, itt vagy itt tudod végig- vagy belenézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése