2019. február 4., hétfő

NAS ötletek (Time Capsule után)

Az Apple a Time Machine alkalmazással együtt mutatta be a Time Capsule wifi-routert, a Capsule-ban egy terrás merevlemezzel. Így nem kellett odafigyelni, hogy kábellel csatlakozzunk a mentéshez, amint a Mac felcsatlakozott a Time Capsule wifijére, azonnal éledt a Macen a Time Machine szolgáltatás. Egy kis irodában egy Time Capsule négy-öt Macet is képes volt kezelni, nagyjából fél-, egy évre visszamenő archívummal. Az Apple jó pár éven át nem frissítette Time Capsule-t, mielőtt megszüntette volna a gyártását. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a Time Machine szolgáltatást wifin át használni.
A Time Machine a szoftver neve, amivel az archivált fájlok között kereshetünk, bármelyiket visszaállíthatjuk.
Time Machine annak az eljárásnak a neve, amivel a macOS archiválja az adatokat, a Rendszerbeállítások > Time Machine ablakban lehet életre kelteni.
Bár számtalan gyártó kínál NAS-t és más megoldást a Time Machine kiváltására, az Apple egyedül és kizárólag a Machez csatlakoztatott merevlemez megoldást tekinti helyesnek. Ennek vélt oka az, hogy az Apple az AFP (Apple File Protocol) eljárást használja az SMB (Server Message Block) helyett, és a macOS SMB megvalósítása nem a legtökéletesebb.
Sok dologra kell odafigyelni, amikor hálózati tárhelyet (network drive) választunk. Az egyik szempont a merevlemez helyek (bay) száma. Sok érv szól a több-helyes eszköz választása mellett: méret (TB), sebesség és biztonság. Minél több hely van, annál több merevlemezt lehet beépíteni. A több merevlemezes NAS-ok szinte mind ismerik a RAID funkciót, amelynek persze számos szintje van. A RAID legfontosabb jellemzője, hogy hibatűrő (ha az egyik lemez meghibásodik, akkor sincs adatveszteség), gyorsabb, mint az egy lemez. (A Gonosz Almalap itt szól, hogy akármilyen a NAS-od, akármilyen RAID-et tud, ha az eszköz leég, fizikailag tönkre megy, akkor volt adat, nincs adat. Ezért a nagyon precíz adatvédő az adatait, de legalább a legfontosabb adatait máshol is – felhő, száz kilométerrel arrébb – tárolja.)

Mire figyeljünk NAS választáskor?
  1. Több merevlemez-hely. A több merevlemezes NAS ma már alap, talán nincs is egy-helyes NAS. Én három helynél kevesebbet kínálót nem vennék. A helyek száma összefügg a felhasználók számával és a mozgatandó adatok mennyiségével is. Egy Word-Excel Pages-Numbers iroda számára a három lemezes NAS is okés, egy-két gyerekes családnál, ahol mindenki a NAS-ról néz filmet, az öt jobb ötletnek tűnik.
  2. Ethernet. A Time Machine első alkalommal órákon át dolgozhat, ez wifin akár napokat is jelent, így kábeles (Ethernet) csatlakozásnak lennie kell. Az asztali gépeket is érdemes Ethernet hálózattal kötni a NAS-hoz a nagy adatátviteli sebesség érdekében, az Ethernetes eszközök nem fogyasztják a wifi sávszélességét. A Machez tizenezer forintért kapható USB átalakító.
  3. iOS alkalmazás. És persze más oprendszerű mobil alkalmazás. Amellyel közvetlenül (wifin) elérem a NAS-t, hogy képeket böngésszek, zenét hallgassak vagy filmet nézzek. Sőt, a házon kívülről történő elérés is megoldható, bár ez nem az iOS alkalmazás pont alá tartozik.
  4. iOS alkalmazás. És persze más oprendszerű mobil alkalmazás. Amellyel közvetlenül (wifin) elérem a NAS-t, hogy képeket böngésszek, zenét hallgassak vagy filmet nézzek. Sőt, a házon kívülről történő elérés is megoldható, bár ez nem az iOS alkalmazás pont alá tartozik.
  5. Time Machine Egyes NAS-ok menüjében ott a Time Machine opció, más NAS-okéban pedig nem. Vásárlás előtt gondosan tanulmányozzuk a netet. Figyeljünk arra, hogy néha csak egy betű jelzi a termék nevében a Mac/Time Machine kompatibilitást.
  6. USB és egyéb portok A NAS bővíthetőségét adják a NAS portok. Másik NAS, központi nyomtató, alkalmi USB-drive...
És nem utolsó sorban jöjjön egy négy eszközre kiterjedő teszt-eredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése