2022. szeptember 28., szerda

PDF Expert (Mac)

A PDF-ek nélkül nincs élet, ám az Apple Preview-ja elkeserítően keveset tud, ha PDF szerkesztésre vágyunk – talán ezért is Megtekintő a neve. A macOS és iOS rendszereken futó PDF Expert bármilyen PDF-fájlt megnyit, szöveg-kiemelhetünk és megjegyzéseket adhatunk hozzá, kitölthetünk PDF-űrlapokat és aláírhatunk (nem hivatalosan) dokumentumokat – ez a Preview-wal* is megoldható.
Az Previewtól eltérően a PDF Experttel szerkeszthetjük a szöveget, kijavíthatjuk a helyesítási hibákat. Sőt képeket is módosíthatjuk vagy hiperhivatkozásokat is létrehozhatunk.
A PDF Expert tömörítőt kínál a fájlméret csökkentésére, valamint olyan eszközöket, amelyek segítségével új PDF-eket hozhatunk létre saját tartalommal. És végül, de nem utolsósorban, könnyedén szétbonthat oldalaira egy meglevő doksit vagy épp összerakhat egyet különálló oldalakból – bár ezt a Preview-wal* is meg lehet oldani.
E lelkes ajánlás után jegyezzük meg, hogy a Preview benne van a Mac árában, így, ha nem akarjuk évi négyezer (vagy örökre hatvanezer) forintért magunkénak tudni az Expertet, nézzük meg, hogy az adott feladatra elég-e a Preview. Ez amúgy igaz az Acrobat Readert a Mac első indítását követő öt percen belüli letöltőkre is, a PDF-ek megtekintésére még a Reader is fölösleges az esetek kilencven százalékában.


* igen, tudom, hogy Preview-val, de megtetszett a -wal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése