2023. január 23., hétfő

macOS Ventura Mail: időzítés és emlékeztető

Két hasznos és jó újdonságot hozott el a novemberben bemutatott macOS Ventura. Az Apple Mail szoftvere – levelezés – képes időzítéssel küldeni levelet, illetve emlékeztetni egy olvasott levélre. Jó irány, régen várt szolgáltatások ezek. (Azért a csatolmányok automatizálható mentése ott maradt a listámon.)
Igazán Apple-ösre sikerült az időzített küldés ikon megoldása, a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb. A küldés ikonja melletti legördülő menüre kell csak kattintanunk. A küldés későbbre kattintva egy párbeszédablakban adhatjuk meg, hogy mikor menjen el a levél. Ha nem azonnal küldjük el, akkor viszont csak akkor megy el a mail, ha a Mac éber – ez sajnos logikus, bár.
Bár az @icloud.com email-címeknél talán ez megoldható lenne, felhasználói engedéllyel a levél felkerül küldetlenül a felhőnkbe (úgy is ott van) és onnan megy el, amikor kell, miközben a Mac azt csinál, amit akar, rólam nem is szólva. Ennél is praktikusabb lenne, ha nem két konkrét időpont lenne kiemelt, hanem ezek testre szabhatóak volnának, láttunk már ilyen megoldást. Az egyiket biztos levenném egy perce – ez tök jó ahhoz, hogy a tévedésből elküldött, a tévedésből rossz címzettnek (is) elküldött levelet – vissza lehessen szívni. Bízzunk abban, hogy ezek a "fícsörök" hamarosan elérhetők lesznek.

Emlékeztető

Aki havonta kettőnél több levelet kap, azzal már megesett, hogy amint bejött egy levél, ránézett, ezzel olvasottá lett – és el is felejtődött, pedig lett volna vele munka. Az emlékeztető ekkor jó, adott idő múlva a Mail jelez, hogy valamit épp elfelejtünk, valamit meg kellene csinálnunk, valami el kellene intézni.

A képen látható, hogy tudunk emlékeztetőt beállítani magunknak egy emailhez. Örömünk itt azért kisebb. Vagy a képen látott nézetben érjük el a helyzetérzékeny menüből az Emlékeztessen parancsokat, a szólóban megnyitott mail esetén már csak az Üzenet menüből, a helyzetérzékeny menüből nem. És nem tehető ki az ikonsorra sem ikonként. Telhetetlenül annak is örülnék, ha ez a halasztás bekerülne a Naptárba.
Az irány jó, Apple! A Gonosz Almalapnak Steve Jobs azon megjegyzése jutott eszébe, amit valamikor a kilencvenes években mondott a Microsoftról: "Remek szoftvereket fejlesztenek, de nem kellene 80 százalékos készültségnél forgalomba hozniuk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése