2023. november 28., kedd

Ajándékba? AirTag

Az iPhone-t használók számára az AirTag ideális ajándék – lehet. De mi is az az AirTag? Az AirTag az Apple követő-eszköze. Összepárosítva egy iPhone-nal – egy iPhone-t több AirTaggel is párba tehetünk, de egy AirTag csak egy telefonhoz tartozhat –, az iPhone-on meg tudjuk nézni, hol is jár az AirTag.
Ismerőseim között a legnépszerűbb felhasználási mód a repülőre feladott – nem felvitt, feladott – csomagba helyezett AirTag. Így a telefonon követhetjük, hol jár a feladott csomagunk. Ha elveszne, akkor mi biztos jobban fogjuk tudni, hogy hol a bőrönd, mint a szerencsétlenére az elveszett csomagok pultba ültetett. Akad, aki nagyértékű csomagba helyez AirTaget, így követi a Postára vagy más szállítóra bízott csomagot.
Másik lehetőség, amit ismerősöknél láttam, az általános iskolába járó gyerek táskájába, vagy tornazsákjába bedobott AirTag. A bedobás nem titokban történik, a gyerek tud róla – nehogy kidobja :). A szülő meg így bármikor megnézheti az iPhone-ján, hogy hol a táska, tornazsák – és vélhetően a közelében a gyerek.

De hogy működik az AirTag?

Az AirTag csendben lapul, ha az iPhone-unk közelében van, ez Bluetooth távolságot jelent. Ha eltávolodunk, akkor a "Find my..." alkalmazással tudjuk megkeresni. Csak az tudja megkeresni, akinek az iPhone-jával párosítva lett az AirTag, ő viszont a telefonon használt Apple ID segítségével bármilyen más eszközön is "nyomozhat", nem csak iPhone-on.
Az AirTag, ha nem látja a telefonunkat, akkor figyel, látja-e más iPhone-ját. Illetve minden iPhone figyel, lát-e a közelében el-saját–iPhone-talanodott AirTaget. Ha van kapcsolat, akkor az AirTag egy rövid üzenetet küld az iPhone-on keresztül az Apple szerverére, de erről az idegen iPhone tulajdonosa nem tud. Az üzenetben ott a GPS pozíció és az üzenet küldésének ideje. Amikor mi keressük az AirTaget, akkor ezt az üzenetet látjuk.

Spion-e az AirTag?

Kicsit. De. Amikor barátaim elutaztak egy édes-kettesben eltöltendő hétre, a nagyszülőkre bízták a gyerekeiket. A gyerekek vitték az AirTaggel ellátott táskáikat. És másnap a nagypapa iPhone-ján megjelent egy (két) üzenet, mely szerint egy ismeretlen AirTag követi. A srácok AirTagjei pedig pityegtek. Azaz, az AirTag felfedte helyét, a nagypapa a sokk után pedig rájött, hogy az unokái táskái követik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése