2024. január 30., kedd

Mikor jobb az XLOOKUP a VLOOKUP függvénynél?

Igen, táblázatkezelés. Ahogy más táblázatkezelők, úgy a Maces Numbers is ismeri az XLOOKUP (XKERES) függvényt, a VLOOKUP (FKERES) időtlen-idők óta tudása része. Az X sem most jött, de kevesen ismerik és használják, ezért a fv. szomorú, a felhasználó pedig trükkökre kényszerül az FKERES-sel.
Adott egy vidám Calendar nevű táblázat, amely a hónap neveket oszloponként eltérően mutatja – lehetne fokozni, de nekem most épp ennyire volt szükségem. (Gyors kitérő: számot római kijelzésre váltani függvénnyel érdemes, nem ilyen módon.) Egy feladat során ide-oda kellett a megjelenést konvertálni, hol szám, hol angol, hol magyar névvel.
A Lekérdező táblázat első sora mutatja, hogy a 10-ből hogy lesz VLOOKUP függvénnyel okt., a második pedig, hogy lesz VII hónapból július az XLOOKUP segítségével. Mindkét függvény egy oszlopban (vagy oszlop megadott részén) keres és a keresés eredménye egy másik oszlopból származik. A jelentő különbség az, hogy a VLOOKUP egybefüggő táblázatban keres, annak minidig az első oszlopában keres. Az XLOOKUP viszont két megadandó területtel dolgozik, az egyikben keres, a másikban van a válasz, a két oszlopnak azonos méretűnek, elemszámúnak kell lenni, de még az sem kötelező, hogy azonos sorban kezdődjenek, szabadon lehetnek – a Numbersben – akár másik táblázatban is.
Példálódzva. A Calendar táblázatból VLOOKUP függvénnyel soha nem fogom tudni kiszámolni, hogy a VII az július, mert a keresendő értéknek az első oszlopban kell lenni, a válasznak meg tőle jobbra. Ha megveszekedett VLOOKUP rajongó vagyok, akkor a Calendar táblázat megduplázásával – a meglevő oszlopok bemásolása a római számos mellé jobbra – kapnék olyan táblázatot, ahol minden keresés megvalósítható VLOOKUP-pal.
Persze az XLOOKUP sem mindig a legjobb megoldás, amikor tömeges VLOOKUP-os lekeresést végzünk – lásd előző blogbejegyzés: Listából keresés.
A cél mindig az, hogy a gép dolgozzon, nem mi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése