2024. január 4., csütörtök

Apple 2024: Rossz kezdet, biztató jövő

Az év rosszul indult az Apple számára. A tőzsde idei nyitva tartása másfél nap alatt az iPhone-gyártó részvényei közel öt százalékot estek. Ha a csökkenés tovább tart, az mindössze két nap alatt több mint 120 milliárd dolláros piaci értékvesztést jelent. Két nagyon drága nap volt ez – írta a Fortune hírlevél szerzője, Alekszej Oreskovics. És őt idézzük továbbra, jöjjön a két nap kivetítése a jövőre.
Az Apple látja a jövőt.
Az esés közvetlen oka a Barclays keddi leminősítése volt, az Apple részvényeit „alul-súlyos” besorolásúvá tette – az elemzők szóhasználatában ez „eladás”-t jelent. A leminősítés a vállalat kilátásaival kapcsolatos befektetői nyugtalanság megnyilvánulása volt.
Az Apple összesített bevétele négy egymást követő negyedévben csökkent, és a vállalat szerény várakozásokat sejtetett az ünnepi eladásokkal kapcsolatban. Az Apple bevételének csaknem felét adó iPhone keményebb versenynek néz elébe Kínában, az Apple Watch pedig szabadalmi harcba keveredett, ez – bírói ítélettel – arra kényszerítette az Apple-t, hogy tavaly néhány napra leállítsa legújabb modelljei értékesítését az Egyesült Államokban pont a karácsonyi ünnepek előtt.
Ha a dolgok rossz jelnek is tűnnek a cupertino-i társaság számára, akad néhány pozitív jel is.
Az Apple szolgáltatási üzletága továbbra is alulértékelt óriás, egy elemzés szerint a szolgáltatási üzletág 1500-1600 milliárd dollárt ér önállóan.
A VisionPro, az Apple 3500 dolláros fél-valóság-fél-okossága idén kerül forgalomba. A vállalat óvatosan lépked az új eszköz nagyon korlátozott bevezetésével – így a VisionPro idei eladásai nem fogja lényegesen befolyásolni az Apple bevételét. De ha a fogyasztók rákapnak a készülékre, az olyan izgalmat kelthet, amely szélesebb körű értékesítést és imázs növekedést eredményez.
Végül, az Apple még nem mutatta meg lapjait a generatív mesterséges intelligencia nagy tétű játékában. A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman szerint az Apple kifejlesztette saját nagy nyelvi modelljét, és hónapok óta belsőleg teszteli az erre épülő „Apple GPT” chatbotot.
Ha kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a Wall Street mennyire odavan (angolul: gaga, hogy nyelvlecke is legyen) az AI-ért, nézze meg a Microsoft tavalyi értékének változását, amikor a ChatGPT-gyártó OpenAI-t bejelentették, a Microsoft részvényei ötven százalékkal emelkedtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése