2024. január 16., kedd

Ha nem akarsz ott sírni, ahol senki sem lát, akkor használd a Time Machine-t!

Adatbiztonság így, adatvédelem úgy, a Macesek jó része nem használja a számítógéppel kapott adatmentő, –archíváló eszközt, a Time Machine-t. Pedig a Time Machine nem kér enni, minimális figyelmet igényel, de adott pillanatban csodákra képes. Röviden elmondjuk, hogy érdemes használni – hosszan nem is tudnánk, mert egyszerű.
Első feladat, hogy beszerezzünk egy olyan külső merevlemezt, amit a Machez tudunk csatlakoztatni: azaz megfelelő USB-s kábellel bír. 2024-re ilyen már a legtöbb háztartásban akad, ahol számítógépet használnak, de bruttó 20-30 ezer forintért be is szerezhető. Legyen legalább egy terrabájtos (1TB), vagy duplája, mint a Mac tárhelye.
Első alkalommal csatlakoztatva a merevlemezt a Machez, a Mac rákérdez, hogy szeretnénk-e Time Machine-ként használni a merevlemezt, mire nem csak bólogatunk, de az igenre is kattintunk. Ezt akkor tegyük meg, ha egy-két órán át nem visszük a Macet sehova – már most leírom, az egy-két órára csak az első alkalomnál van szükség. Ha mégsem kérdezne rá a Mac, akkor a Rendszerbeállításokban keressük meg a Time Machine párbeszédablakot és indítsuk onnan a folyamatot. Érdemes a Macet tápra csatlakoztatni az első alkalommal.
Az első alkalommal a Macet tokkal-vonóval (bittel és bájjal) átmásolja a merevlemezre. Ha befejezte az átmásolást, akkor a Mac szoftvere készen áll arra, hogy óránként frissítse a merevlemezen az adatokat aszerint, mit tettünk a Macen. Persze ha el kell mennünk, akkor szabályosan csatlakoztassuk le a merevlemezt és menjünk, ha menni kell. A merevlemezt nem kell magunkkal vinni, a Mac a saját tárhelyére rögzíti a változásokat. És amikor legközelebb találkozik a merevlemezzel, akkor átadja az adatokat.
A nem első alkalommal öt perc sem lesz – persze fájl mennyiség és méret függő, de irodai használat esetén igaz az öt perc –, amire a Time Machine-nek szükséges lesz a gépen történt változások átmentésére. És ennyi, van adatbiztonság, adatvédelem, mert minden – ismételjük: minden – adatunk két helyen lesz meg.
Jó ötlet, hogy a hétvégén, otthon végezzük a Time Machine mentést, hét közben jövünk-megyünk a géppel, töltjük, de nem bibelődünk az archíválással. Az is megoldás, ha a munkahelyen beérkezéskor csatlakoztatjuk a Time Machines merevlezemezt, mire elolvassuk a spamjeinket mailjeinket, a mentés is megtörténik.
Jó ötlet, ha nem turkálunk a merevlemezen, azt a Macnek vettük, a Mac használja.

Pánik, fájl-vesztés, felülírtam, töröltem

Ha megtörténik, akkor csatlakoztassuk a Macet a merevlemezhez. A Macen indítsuk el a Time Machine alkalmazást (igen, van ilyen a gépen). Legyünk türelmesek, mert sok adatot olvas fel, szokatlan módon hosszú másodpercek telhetnek el, mire az archív adataink elérhetők lesznek.
A kijelző jobb oldalán levő csúszkával utazhatunk az időben, a Finder ablakban találjuk meg, amit meg kell találnunk. Egyes fájlokat, kiválasztásuk után, itt (is) a szóköz leütésével nézhetünk meg. És aztán – ha kell – jöhet a visszaállítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése