2024. szeptember 13., péntek

AirTag tornazsák, gyerek és nagyszülő követésre

Hol van a tornazsákod? – kérdezte édesanyám jó sok évvel ezelőtt, mire én csak egy Talán a napköziben válasszal próbáltam boldoggá tenni. Nem sikerült. Ma nem kérdezné, hanem megkeresné. Hogy? AirTaggel.
Az AirTag remek eszköz tárgyak követésére, nem illik, de lehet mások követésére is használni. Az ára kicsit húzós: egy darab 15, négy darab 50 ezer forint (bruttó). Persze össze is lehet állni mással, ha nem kell négy, csak kettő-kettő.
A használat rém egyszerű. Össze kell párosítani az eszközt az iPhone-nal, egy Apple ID-vel – és csak eggyel lehet. Ezután a fémpénznél alig nagyobb eszközt bele kell varni a tornazsákba, gyerek táskájába vagy a nagyapa tárcájába, amit mindig visz magával. Akárhogy is, beszéljük meg azzal, akit fel AirTagelünk, hogy miért tesszük. Ne ijedjen meg, ne dobja ki a kis vacakot, amit nem ő tett oda, ahol megtalálta.
Az AirTag bármelyik iPhone-on keresztül képes megüzenni tartózkodási helyét, amit az adott Apple ID-s eszközön meg tudunk nézni. Ha nincs a közelében iPhone, akkor nem üzen – de ez nem jellemző, bár most, amikor a sulikban le kell adni a telefonokat, előfordulhat. Az AirTag passzív eszköz, semmit sem lehet vele csinálni.
Ha egy iPhone tartósan érzékeli egy olyan AirTag jelenlétét, ami napok óta nem kapcsolódott a saját Apple ID-s iPhone-jához, akkor halkan csipoghat. Az idegen iPhone pedig jelezheti, hogy egy AirTag követi. Így járt miskolci ismerősöm is, aki kapott egy üzenetet, hogy követi egy AirTag. Szét rakta a lakását, majd összeveszett a barátnőjével – aztán egy liftbeli találkozás megoldotta a helyzetet, kiderült, hogy a szomszéd idős férfi zsebében lapul az AirTag. Őt az unokája követi Londonból, így látja, hogy merre jár – ha nem sikerül vonalas készülékén felhívni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése