2024. szeptember 11., szerda

Azt kaptuk, amit vártunk az Apple-től, amelyet viszont az EU tovább bírságol

Újabb iPhone bemutató jött és ment. Az Apple bejelentett néhány figyelemre méltó újítást: új kamera vezérlőgombot az iPhone-on, nagyobb Apple Watch-ot, valamint új AirPods Pro-t, amely állítólag "klinikai minőségű" hallókészülékként is funkcionálhat – mondjuk, ez érdekes lehet a hallókészüléket viselni nem hajlandók számára. De nem voltak nagy meglepetések. Véletlenül épp előző bejegyzésben írtunk arról, hogy kinek hanyas iPhone-ja van és mi készteti a cserére, ha készteti.
Az esemény összességében megfelelt a Wall Street elvárásainak, mivel az Apple részvényárfolyama szinte változatlan maradt a nap végére. Utána csökkent, de ennek semmi köze az iPhone 16-hoz.
Az Apple-nek ugyanis 13 milliárd euró (5 154 milliárd forint – Paks II. atomerőmű bővítésének becsült költsége körülbelül 12,5 milliárd euró) visszamenőleges adót kell fizetnie Írországnak.
2016-ban az Európai Unió versenyhivatala megállapította, hogy Írország különleges adókedvezményt biztosított az Apple-nek, ami lehetővé tette, hogy a cég mindössze 0,05%-os effektív társasági adót fizessen európai nyeresége után. Mint a legtöbb nagy tech cég, az Apple is Írországban rendelkezik európai székhellyel, amely kedvező adófeltételeket és enyhébb szabályozást kínál. A Bizottság úgy találta, hogy Dublin az Apple számára még kedvezőbb adózási feltételeket biztosított, hogy megtartsa az országban a több ezer munkahelyet – ez pedig illegális, piaci torzító állami támogatásnak minősült, amit vissza kell fizetni.
Négy évvel később az Apple fellebbezése az EU Általános Bírósága elé sikerrel járt. A Bizottság döntését megsemmisítették, mivel az Általános Bíróság úgy ítélte meg, hogy nem bizonyították be, hogy Írország külön előnyt biztosított volna az Apple-nek a versenytársaival szemben. Margrethe Vestager, az EU versenybiztosa kockázatot vállalt azzal, hogy megpróbálta az antitröszt törvényt adóügyi ügyre alkalmazni – ezt akkoriban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója "teljes politikai szemétnek" nevezte –, és úgy tűnt, hogy Vestager valóban túl messzire ment.
Azonban a Bizottság fellebbezett az EU Bíróságához, amely az EU legfelsőbb bírósága. Ma az EU Bírósága Vestager javára döntött, megsemmisítve az Általános Bíróság 2020-as határozatát, és megerősítette, hogy Vestager helyesen járt el. Az Apple-nek tehát ki kell fizetnie a 13 milliárd eurót, és Írországnak – amely eddig erősen ellenezte, hogy megkapja ezt az összeget – el kell fogadnia azt. (A pénz évek óta egy letéti számlán várakozik.)
"Ez nagy győzelem az európai polgárok és az adóigazság számára" – mondta Vestager.

De a Google is
De ez nem volt az egyetlen örömhír Vestager számára ezen a napon. Az EU Bírósága helybenhagyta a 2,4 milliárd eurós bírságot is (A Budapest-Belgrád vasútvonal teljes becsült költsége hasonló, körülbelül 750-800 milliárd forint.), amelyet Google-re szabtak ki 2017-ben, mivel a saját ár-összehasonlító szolgáltatását előnyben részesítette a keresési találatokban, miközben a versenytársakat hátrasorolta, amikor a felhasználó ruhákat vagy mosógépeket keresett.
A Google még mindig fellebbezi a másik két nagy bírságot, amelyeket később kapott az EU-ban (1,5 milliárd eurót az AdSense visszaélések miatt és 5 milliárdot az Android visszaélésekért), de a mai döntés újabb hatalmas győzelem Vestager számára.
A Google Shopping ügyben tette meg Vestager az első nagy hírnevét, amikor sikeresen újraélesztette a harcot, amelyet elődje, Joaquín Almunia már majdnem feladott. Az Apple-Írország ügy pedig nemzetközi hírnevet hozott neki – részben az érintett hatalmas összeg, részben pedig Donald Trump volt amerikai elnök miatt, aki Vestagert az EU "adóasszonyának" nevezte. Most az ő harcias és határokat feszegető megközelítése mindkét ügyben igazolódott. A Google és az Apple is "csalódott" a mai döntések miatt.
Vestager hamarosan lemond versenybiztosi tisztségéről. A liberális dán politikus hazájában már nem rendelkezik elegendő politikai támogatással, ezért Dánia másik jelöltet javasolt az Európai Bizottságba. A jövő héten derül ki, ki lesz az EU új versenyügyi vezetője. De Vestager számára ez igazán emlékezetes búcsú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése