2017. április 14., péntek

Az Apple Park fái

Gondolom, az Apple új körirodájáról már mindent tudunk, legfeljebb azt nem, hogy ki hol ül és pontosan mivel is foglalkozik. A gyűrűn – szó szerint – belül park lesz, ez sem újdonság. Megfutottuk a körünket a sárgabarackos raktár épülettel, ami a századfordulón épült és az Apple megőrzi – csendben arrább tolta vagy ötven méterrel. A gyümölcsösben Jobs még gyerekkorában járt, ha élne, pár év múlva az Apple park fái közt sétálhatna.


Az Apple reményei szerint ilyen lesz a fás park látványa egy év múlva háttérben az Apple Park épületével. Kép: City of Cupertino

A Park eredeje
Négyezer-hatszáz fát nevelnek félszáz kilométerre keletre egy erre szakosodott kertészetben. A facsemete nevelés és gondozás amúgy mostanában pörgő üzletág, a cégek igyekeznek minél zöldebbnek látszani, sőt, a San franciscoi önkormányzet az egyik közlekedési csomópont tetejét parkosítja(!), oda is kell pár ezer fa meg egyéb növény.
A facsemete szállítás nem egyszerű és nem olcsó mulatság. A fát ugyanis gyökerével együtt érdemes szállítani, különben napok alatt csak tűzifánk és fogpiszkálónak való alapanyag lesz. A "dézsás" módszerrel meg csak nagyon fiatal fákat lehet mozgatni. A fa gyökér földből kimetszéséhez spéci jármű kell, ahogy a szállításhoz is. A legtutibb járgánnyal is csak négy fa szállítható egyszerre. A félezer fa millió dollárokba fog kerülni.


Az Apple reményei szerint ilyen lesz a fás park látványa öt év múlva háttérben az Apple Park épületével. Kép: City of Cupertino

Az Apple botanikusai – ilyen is van – azt szeretnék, ha az ötödik évre már erdő szerű lenne a park [képzavar]. "A legambiciózusabb terv, amiről életemben hallottam" – Dave Muffly botanikus véleménye szerint. "Sokan nem gondolnak bele, hogy egy kisebb fa kiemelése és szállítása milyen költséggel jár. Az összegek láttán meg hitetlenkednek. De aztán megértik, hogy a szinte végleges látvány mihamarabbi eléréséért a zsebükbe kell nyúlni. Az Apple az első megbeszélésünk óta a végeredményre figyel, és a költséghatékonyság csak ezt követő szempont. Fantasztikus lesz, ha megvalósul."


Az Apple Park leendő fái növekednek a sunoli Valley Crest Faiskolában. Kép: Google Maps

"Az érintetlen táj dombos-erdős volt valaha. Számos fa fajta élt itt, jelentős volt a biodiverzitás a Santa Clara völgyben. Eltérő életkorú fákat ültetünk, amelyek vízfogyasztása minimális. A parkosítás hatására nő a talaj vízmegtartó képessége és javul a levegő minősége. A látvány felidézi majd Cupertino hajdani, majd az azt követő mezőgazdaság-korszaki látványát." – állt az Apple tájékoztatójában, amit az építkezés engedélyezése előtt juttattak el az önkormányzathoz és a lakókhoz.
Bár az Apple szokása szerint a fásításról sem nyilatkozik, ám az önkormányzati beadványokat végigolvasva szinte minden kiderül. Mikor, hova, milyen típusú fák kerülnek. A végső cél nyolcezernél is több fa ültetése. Amikor az Apple megvette a területet a Hewlett-Packardtól, 3 616 fa állt, az önkormányzati szabály szerint 4 422 a minimálisan fa szám. És, mint említettük, 4 600 fát nevelnek az Apple részére. Ez, a várható veszteséggel épp a kívánt számú.


Az Apple Park leendő fái növekednek a sunoli Valley Crest Faiskolában. Kép: Google Maps

Nehéz a fák élete az Apple Park építése közben
Muffly az építkezés kezdete óta dolgozik az Apple-nél. Ő választotta ki azt a közel 800 fát, amit kimentettek a területről, pontosabban az egyik, erre kijelölt sarkába gyűjtöttek össze, hogy később visszatelepítsék őket. A többi 2 400 fát kivágták.
Maradva a mateknál, 960 facsemete érkezik hamarosan a megmentett 800-hoz. A maradék idősebb fa lesz, ahogy az Apple fogalmazott: "Az előírtnál nagyobb méretű fákat telepítünk." Városlakóknak mondva 1-4 méter magas facsemeték érkeznek. Harmaduk a tájra jellemző tölgyfa, de lesz bő félszáz gyümölcsfa is. Meg olajfa. És tűlevelű is.


Áttelepítés alatt álló fa az Apple Parkban. Kép: City of Cupertino

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése