2017. április 7., péntek

Tévé, mobil, IBM 360 és Microsoft

A héten annyi minden történt, mi most mégis visszanézünk a múltba.

1927. április 7.
Herbert Hoover kereskedelmi miniszter (a későbbi 31. elnök) hangját és képét továbbította ezen a napon az AT&T az amerikai fővárosból New Yorkba. Ez volt az első televízió adás. "Ma, ebben a pillanatban, a történelemben először és elsőként továbbítunk képet és hangot. Az emberi géniusz ma lebontotta a távolságot, és ennek hatása fel sem fogható" - mondta a miniszter.

1964. április 7.
Az IBM bemutatta a System 360-t, a számítástechnika egyik ikonjává lett nagy-teljesítményűgépét. Az IBM vezérigazgatója, Thomas J. Watson Jr. ekkor nyilatkozta: "1960-ban nyolc számítógépet kínáltunk, meg egy kilencediket, egy régi vákuum-csöves masinát. Ezek a gépek mind egyediek, egyedi architektúra, egyedi nyomtatással, egyedi lemezmeghajtó, egyedi szoftver. Ha a használó nagyobbra akart volna váltani, akkor... A mostani gépet azért nevezzük System/360-nak, mert teljes körben [360 fok] lefedi az összes vevő összes felmerülő igényét az összes iparágban."


Wikipedia, CC BY-SA 3.0 de

1973. április 3.
Martin Cooper kezébe vette(!) a Motorola DynaTAC telefonját, és felhívta főnökét. A készülék, ahogy a képen is látható, 22 centi magas, 12 centi vastag volt, 1,14 kilós és húsz percet bírta az aksija. Ez utóbbi Cooper egyik bon mot-ja szerint nem volt gond, ilyen hosszan már leszakadt a karja a készülék tartásában.
Rudy Kroloppnak, a készülék vezető tervezőjének is emlékezetessé lett reakciója, amikor Martin 72 decemberében felhívta (még vonalason, persze) azzal, hogy "Készítsünk egy hordozható telefont!". Rudy visszakérdezett: "Mi a fülem az a mobil-telefon?"

1975. április 4.
Bill Gates és Paul Allen Albuquerque-ben megalapította a Microsoftot. Első megrendelőjük az új-mexikói MITS volt, a feladat a MITS gyártotta Altair 8800 PC-hez irandó BASIC nyelvű program-fejlesztő rendszer.
Gates: "Amikor az első szerződésünket írtuk alá a MITS-cel, akkor úgy hivatkoztunk magunkra, mint 'Paul Allen és Bill Gates, akik Micro-Soft néven végzik tevékenységüket'. Fogalmam sincs, hogy miért tettük bele egy kötőjelet és írtuk nagy S-sel. A forráskód első sorában pedig ez szerepelt: 'Micro-Soft BASIC: Bill Gates wrote a lot of stuff; Paul Allen wrote some other stuff.'"
Allen: Bostonba vissza felé utazva számos név felmerült, de komolyan egyik ötletet sem mérlegeltük.
Gates: Olyanok jutottak eszünkbe, mint Outcorporated Inc.(orporated) vagy Unlimited Ltd. (Ltd=limited), de csak vicceltünk, érted?
(Korlátlan Felelősségű kft. vagy Kivéti Társaság Bt. – hozzá nem értő jogászként jelzem, a vicces nevű kft esetén a magyar törvény valóban korlátlanná tenné a felelősséget, ennyit a játék-a-szavakkal.)
Forrás: Fortune interjú, 1995

1994. április 4.
Marc Andreessen és Jim Clark megalapította a Mosaic Communications Corporationt. A vállalkozás böngészője volt az első, amit a netjárók meghatározó többsége használt. Ez volt Netscape. Amit a Microsoft az oprendszerébe integrált Explorerrel lenyomott, bár a menet közben Netscape Communicationsre átnevezett cég megnyerte a pert a Microsoft ellen monopolizmus miatt. Ám addigra a Netscape-nek már csak romja volt. A Netscape nevéhez még egy IT eseményt kötnek, amelyről nem tehet. Az 1995. augusztus 9-i részvénykibocsátása lett a Dot-Com lufi indulónapja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése