2017. április 5., szerda

Flash frissítés Macen

Amíg teljesen ki nem pusztul, időről-időre frissítendő a Flash. Ezt általában a Mac kezdeményezi, leginkább akkor, amikor egy Flasht használó weboldalra szörfölünk. A folyamat roppant egyszerű, nekünk csak automatikusan követnünk kell a következőben bemutatott lépéseket. Azért mutatjuk, mert a nem info-szakon végzett digitális bevándorlók és turisták szeretik a szöveges megerősítést.

1. Flash bejelentkezik
Kattintsunk a jobb oldali letöltés (Download) gombra! Az alapértelmezett böngésző, valószínűleg a Safari, megnyílik és elkezdi letölteni a Flash frissítéséhez szükséges fájlt.

2. Miközben a Safari
Pontosítunk, nem kezdi letölteni, csak ha a Safariban az "Update Now" gombra kattintunk. (Nagyjából itt kezdjük megérteni, hogy az Apple egy-két kattintásos teljes rendszer-frissítési képessége mellett miért röhejes az Adobe szoftver-komponens frissítési bonyolultsága.)

3. Letöltés mappa
Legtöbbünknél a Dock jobb felén található a Letöltések mappa. Itt találjuk meg a képen jelölt Flash telepítő segéd csomagot. Erre kattintsunk duplán, hogy megnyissuk!

4. Lemezkép-építés
Amire az imént duplán kattintottunk, az egy virtuális merevlemez jól összetömörítve. A Mac most épp kitömöríti. Megnyitja Finderben. És ezt látjuk. A bal oldali Adobe Flash Player és a jobb oldali Adobe logó a Finder ablak háttérképe, nem lesz vele dolgunk.

5. Telepítünk! Ja, még nem...
Az előző kép alján, középen látható Install Adobe Flash Player App-ra duplán kattintva telepítjük azt. Eddig a telepítő szoftvert töltöttük csak le – hogy miért ez a két (sok) lépés, meg nem tudnám mondani.

5a. Ha nincs jogunk telepíteni
Ha nem admin joggal bírunk a gépen, vagy olyan a beállításunk, akkor meg kell adni a Machez tartozó (egyik) admin nevet és jelszót.

6. És még mindig nincs vége
Az Adobe a letöltés megkezdése és telepítése előtt még szeretné megkapni a jogot, hogy automatikusan frissítse magát, nem csak üzenhessen. A harmadik lehetőség a frissítésekről való lemondás – ezt mi sem javasoljuk. Én az "értesítsen az Adobe" opciót használom, mert szeretem kézben tartani a Macen lévő szoftvereket. Az automatikus frissítést azért sem választom, mert a frissítés végén az összes alkalmazást, ami Flasht használ – jellemzően böngészők – újra kell indítani.

7. Telepítés!

8. És utána
És utána az Adobe visszanyitja a Safarit egy Adobe termékismertető oldallal. Nekünk viszont még van feladatunk, a telepítés után maradt fölösleges fájlok eltakarítása.
Az Íróasztalról dobjuk ki a jobbra látható fájlt, nincs rá szükségünk. Ahogy nincs szükség a 3. pontban mutatott, Letöltések mappában található fájlra sem.
Ideje lenne a Flashtől búcsút venni, Adobe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése