2017. április 12., szerda

Lesz még szőlő lágy kenyérrel – meg új Macek is

"Mikor az országot a mezőgazdaság jellemezte, traktorokat használtunk és pickupokkal furikáztunk, a farmokon ilyen járművekre volt szükség. Amikor egyre többen városon belül kezdték használni a járműveiket, a kocsik egyre népszerűbbek lettek... A pécék [személyi számítógépek] sorsa a pickupok sorsa. Itt vannak még, sok értékük van, de csak százból egy ember választja autójának."

Ha a fenti Steve Jobs a hasonlat megállna, akkor az Apple új körgyűrűjénél pickupok parkolnának és nem Teslák. Mert Az Apple fejlesztői mind MacBookon dolgoznak és nem iPaden vetik és aratják a kódokat.
Így aztán nem azon lepődtünk(?) meg, hogy az Apple bejelentette a pickupok Macek frissítési szándékát, hanem azon, hogy bejelentette. Ezzel, jegyezzük meg, ismét veszett valami az Apple egyediségéből és még hasonlatosabbá vált a többi it-céghez. Már csak az hiányzik, hogy pontos listát kapjunk a várható újdonságokról. Bár a rendre véletlenül elhagyott iPhone-ok kapcsán – amelyeket mindig egy szakújságíró talált meg –, már sok meglepetésre nem számítottunk.

Mac frissítés
Arról, hogy az Apple miért lebegtette be a Mac Pro és iMac frissítést, több magyarázat is kering a Föld körül. Az egyik szerint az új gépeket akarták bejelenteni, de a fejlesztés csúszik. A másik szerint az Apple üzent a kemény felhasználói magnak, ez a Macesek egyharmada (az iPhone-t használóknak meg töredéke), hogy kitartás, lesz még új Mac, az Apple nem felejtette el, hogy ilyen terméke-családja is van. Azt is érdemes tudni, hogy minden eladott asztali gépre jut négy hordozható – a havi árfigyelő bejegyzésünk Mac-indexét is így súlyozzuk.
Az Apple számára az említett kemény mag nem azért fontos, mert őket vette a Microsoft a Surface Sudio-val célba, hanem azért, mert ők a komoly iPhone alkalmazás fejlesztők. És az Apple-nek az egyik célja növelni a szolgáltatásai árbevételét, márpedig az alkalmazás értékesítés – App Store – szolgáltatás.
A legfőbb fejlesztő eszköz a csak Macen futó Xcode, amelynek még iOS verziója sincs, nem hogy más operációs rendszer alatt használható. Az iOS valahol szerepel az Apple terveiben, legalábbis az iOS-es Swift Playground közzététele erre utal. De fejleszteni valódi billentyűzet, egér, parancssor és UNIX környezet nélkük nem lehet. Ezeket a macOS biztosítja.
"Az Xcode letöltés a legjobb mérőeszköz, az adatok alapján állítom, hogy a fejlesztők alkotják jelenleg a legnagyobb pro tábort. És ez a tábor folyamatosan növekszik. Fantasztikus." - áradozott Craig Federighi szoftverfejlesztésért felelős alelnök.

Kemény mag
Érthető módon a fejlesztők az Apple fontos célcsoportja. Az iOS eszközökre elérhető alkalmazások száma és minősége teszi lehetővé, hogy az Apple drágábban adja az iPhone-ját az Androidos telefonoknál. Előszeretettel hivatkoznak arra, hogy az iOS ökoszisztéma 627 000 fejlesztőnek biztosít állást, ad munkát.
A fejlesztők bivaly erős processzort, grafikus kártyát akarnak. Ilyet ígért vajon az Apple nekik? Hát nem. A legtöbb fejlesztő elboldogul akár MacBook Pro-n is, és ezt az Apple is tudja.
Ám ha jön a mesterséges intelligencia és a virtuális realitás (AR meg a VR), akkor kelleni fog a számítástechnikai teljesítmény. Ezt tudja Tim Cook is, utalt is rá egy jövőről szóló beszédében. Azzal meg mindenki tisztában van, hogy mindenki, de a fejlesztők különösen imádnak 10GHz-es, 16 magú Macen 64GB memóriával dolgozni nyolc 16K-s monitoron.
Ezek ismeretében várjuk, milyen frissítést hajt végre az Apple majd a Macintoshokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése