2017. április 4., kedd

Numbers újdonságok

Múlt héten frissült a Maces Numbers is. Csoda nem történt, de most az Apple valóban hozzátett, és nem elvett valamit a program tudásából. A leghasznosabb a kördiagramot érinti, a másik inkább érdekesség, mint itthon sokak által használható: részvény-árfolyam és egyéb adatok táblázatba illesztése.
Kördiagram Vezető Sor
A kördiagram apróbb szeleteit eddig nehéz volt feliratozni. A feliratokat el kellett mozgatni a "Cimke beállítások" csúszka használatával. Ha ügyesen játszott az ember, akkor az összes felirat olvasható volt. Ha nagyon távolra toltuk a körtől a feliratot, akkor azt néha nehéz volt értelmezni. Most megkaptuk a vonal-rajozolás – magyar hangja: "Vezető sorok" – opciót, így akár esztétikus vonalat is húzhatunk a cikkely és felirata közé. Vagy olyan rondát is, mint amilyet én rajzoltam. A "Vezető sor" állítási lehetőségeiben semmi új nincs – és ez jó, mert járt utat a járatlanért.
Részvények
Amerikaiak milliói tartják megtakarításaik egy részét részvényben, részvény-portfólióban. Nekik külön öröm, hogy most már Numbersben is (Excelben régóta) egyszerű függvénnyel lekérdezhetik az árfolyamot. A pillanatnyit is, meg a 723 nappal ezelőttit is. Helyesebben: a pillanatnyit nem, a Yahoo-tól származó adatok negyedórás késleltetésűek.
A baloldali táblázatban az összes adatot lekérdeztük, hogy melyik sor mit mutat, azt a jobb oldali párbeszédablakból lehet kitotózni. De egyszerűbb, ha kipróbálod. Azt pedig, hogy lehet mindig aktuális napi-, heti- vagy tízéves részvényárfolyam-grafikont készíteni, megmutatjuk Numbers képzéseinken. (Az iOS verziókban – nem néztem – csak angol nyelvet választva érhetők el a STOCK és STOCKH függvények.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése