2018. június 5., kedd

WWDC 2018 – szerintem 1.

Álljunk hozzá pozitívan! Az iOS önfegyelmező statisztikája: jó. Használhatóbb Watch: jó – és erről ennyit. Mojave (moháve): jó > de ez külön bejegyzésbe került.


iOS önfegyelmezés, szülői felügyelet
Az iOS eddig is meg tudta mondani, hogy az utolsó 24 órában van héten melyik alkalmazás mennyire használt az aksit, az alkalmazás ismeretében a használati szokás jól belőhető volt. Most az Apple az eddig maga számára gyűjtött adatok egy részét megosztja velünk, az adatok generálóival. Megnézhető lesz a következő iOS-ben, hogy egy alkalmazást milyen gyakran, milyen hosszan használjuk. A felnőttek maguknak szabhatnak limiteket – például napi kétezer perc Insta picit sok –, amelyeket elérve az iPhone figyelmeztet. Amit egy ujj mozdulattal ignorálhatunk. Nice.
Aki Family-ben utazik – család, ahol a családfő kártyájának terhére vásárolunk, az ő engedélyével tudunk csak letölteni –, ott a családfő a többieket korlátozhatja anélkül, hogy a másik eszközét el kellene venni. Ez jó. Sőt, ahogy macOS-en is létezik, úgy az iOS eszközökön is korlátozható lesz, hogy melyik alkalmazást tudja a nem családfő használni. De lehet időbeli korlátot is felállítani – akár alkalmazásonként is.
Teljesen egyértelmű, hogy az Apple előre menekül a fentiekkel, amelyek, nem győzzük hangsúlyozni, hasznosak és jók. Számos cikk, tudományos tanulmány szól a túlzott mobil-használatról, a közösségi média függésről, és mi mind látjuk – sőt! résztvevői vagyunk – az ebéd azonnali Instára tételében, a kanál felvétele előtt a reakciók számolásában, megválaszolásában. Ülnek/ülünk sokan az asztalnál, és mindenki iOS. Kíváncsi vagyok, mire lesz elég az Apple fejlesztése, amellyel egy időre kifogta a szelet a mobil-kritikusok vitorlájából.

FaceTime: újra többen
Azért jó fiatalnak lenni, mert akkor az ember nem emlékszik arra, hogy ilyet már látott. Márpedig az iChat, a korábbi iMessage, képes volt négy fős videó-beszélgetés kezelésére. Aztán jött a forradalmi újítás, és a FaceTime nem volt rá képes. Ezért az erre vágyó Maces számos más alkalmazást kezdett használni. De tegnap ismét forradalom volt, nem hogy négy, de 32 emberrel tudsz egyszerre videó-konferenciázni. (Eddig sikerült a Gonosz Almalapot távol tartani a bejegyzéstől, szerinte ez pont arra jó, hogy az általános iskolában a tanár minden tanulóval online lehessen...)
Az iOS-en bemutatott sok fős videó-beszélgetés azért mutatta, huncutság van a dologban. Négy ember videója uszkve-cirka látható, de a többiek a kijelző alján kis nézőképként várakoznak. A bemutató szerint aki beszél, az kerül be a négyesbe. És ha egyszerre? Akárhogy is, ősszel kipróbáljuk – Macen, mert ott is elérhető lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése