2018. június 27., szerda

Apple és Kína :: Apple és FBI :: Apple és a Legfelsőbb Bíróság

Az USA kezdeményezte vámháború az Apple-t is elérheti. Bár Tim Cook nem rég találkozott az amerikai elnökkel, nem valószínű, hogy sikerül az Apple-nek kimaradni a vámháború adok-kapokjából (vö. "Csapásokat adunk és csapásokat kapunk" – by Virág elvtárs). Az Apple-t ráadásul kétszeresen is elérhetik a vámemelések. Egyrészt jelentős alkatrész- és gyártóbázisa van Kínában, másrészt forgalmazza az eszközeit az ázsiai országban. Az Apple-Kína viszony nem példaértékű, a kínai állam saját gyártói védelmében nem rest cselekedni. Nem biztató előjel a kínai ZTE amerikai meghurcolása sem.



Apple és FBI
Emlékeztek az FBI vs. Apple ügyre, ahol az FBI az Apple segítségét kérte egy terrorista iPhone-jának feltöréséhez? Amit az Apple adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadott, de – állítólag – egy izraeli cég megoldott? Nos, az Apple még egy lépést tesz az iPhone-on tárolt adatok védelméért. Az eljárás a beüthető kódot kéri akkor is – nem elég az ujj-lenyomat vagy arckép, lásd: lelőtt terrorista –, ha a készülék zárolása után egy óránál több telt el és adatokat akarunk a telefonnal fogadni vagy küldeni. Meg nem erősített információk szerint az amúgy iPhone-feltörő startupként elhíresült Grayshift kapott a feladatra az Apple-től megbízást. Pandúrból csendőr, meg hasonlók.

Apple és a Legfelsőbb Bíróság
Az USA Legfelsőbb Bírósága elé került az a per, aminek tárgya az iOS App Store gyakorlata. A felperes szerint az Apple azzal, hogy – legálisan, normálisan, alaphelyzetben – csak az App Store-on át engedi alkalmazás telepítését iPhone-ra vagy iPadre, korlátozza a versenyt. Ráadásul monopol helyzetéből adódóan úgy áraz, ahogy akar. És ez utóbbi miatt károsítja a felhasználókat, mert azok drágábban jutnak az alkalmazásokhoz, mint lehetne.
Ha a Legfelsőbb Bíróság kötelezné az Apple-t arra, hogy más módon is lehessen alkalmazást letölteni, akkor mi, felhasználók talán olcsóbban jutnánk hozzá olyan alkalmazásokhoz, amelyeket az Apple nem ellenőrzött, vagy eddig nem tűrt meg az App Store-ban ilyen vagy olyan okok miatt. Ha arra gondolok, hogy a Macre nem csak, sőt, nagyon nem csak az App Store-ból tudok alkalmazást vásárolni, akkor nincs akkor gáz. A gond az, hogy mi, felhasználók, felelőtlenek vagyunk. Hogy csak egy példát említsek: MacKeeper. Szinte minden netes fórumon elhangzik, hogy ne telepítsd, mégis, a nálunk tanulók gépein gyakran (35-45%) ott figyel.
Az Apple nem csak pénzügyi szempontból ragaszkodik ahhoz, hogy rajta keresztül legyenek az alkalmazások elérhetőek. Ha egy app kiakad, vagy rossz, akkor gyakran az iPhone-t, vagy az Apple-t szidjuk, pedig nem ő a hibás, hanem az app. Ezt elkerülendő az App Store-os alkalmazás feltöltő macera, a számos elvárás, előírás. Tegyük hozzá, az Apple rengeteg támogatást és segítséget ad a fejlesztőknek – persze ez az ő saját érdeke is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése