2018. június 8., péntek

Betű– és szó–számoló macOS alá

Még szép, hogy a Pages és a Word meg tudja mondani, hogy egy szöveg hány szóból áll! De a Mail? Vagy a neten kijelölt vers? Igen, erre is van megoldás! Elsőre vadnak és bonyolultnak tűnik, de valójában tíz perc munka és olyan szolgáltatást kapunk, amely bárhonnan elérhető a Macen. A szolgáltatás szó sem volt véletlen. Kezdjük a munkát az Automator alkalmazással.

Szószámoló szolgáltatás létrehozása Automatorban

Az Automator indítása után válasszuk a fogaskerekes Szolgáltatást. A szolgáltatás ravasz megoldás. Nem alkalmazás, mint a Mail vagy a Naptár, hanem alkalmazáson belül érthető el, egy adott spéci feladatot segít megoldani, elvégezni – de erről később.
A jobb oldalon látjuk, hogy szöveggel fog dolgozni a szolgáltatás, amelyet bármelyik alkalmazásból meghívhatunk, használhatunk.
Az Automator ablak bal oldalán a Műveletek (kiválasztva) és Változók melletti keresőbe írjuk be, hogy "rendszer". Alatt felsorolódnak az Automator által ismert parancsok, amelyekben a rendszer szerepel. A "Rendszerhéj parancsfájl futtatása" az, amit keresünk, ezt húzzuk át a jobb oldali ablakba.
A Rendszerhéj beállítást ne módosítsuk! A Bement továbbítását viszont állítsuk át "argumentumokként"-ra. A lenti részbe pedig gépeljük be a következőket (okosak: másol-beilleszt):
echo Szavak száma:
echo $1 | wc -w
echo Betűk száma szókökkel:
echo $1 | wc -c
Igen, a képen látható szöveg még angol, de – ahogy látod – szabadon átírható magyarra (is).

A második parancs neve "Változó értékének beállítása". Ezt a parancsot is úgy lehet a leggyorsabban megtalálni, ha rákeresünk ott, ahol a "rendszer"-re kerestünk. Húzzuk át a jobb oldalra. A "Tárhely"-re bökjünk rá és helyére gépeljük be a "Count" szót – érdemes az angol abc betűit használni, ha más nevet adnánk a változónak.

A harmadik parancs a "Megerősítés kérése", amelyet az előző kettőhöz hasonló módon találunk meg.

Mentsük el a kész szolgáltatást a Fájl > Mentés paranccsal. Én WordCount nevet adtam (az angol abc, biztos ami biztos). A név ne legyen nagyon hosszú, legyen a funkcióra utaló.

Szószámoló szolgáltatás használata a Macen

Kijelölöm a megszámlálandó betűket:
A CTRL+kattintással előhívom a helyzetérzékeny menüt (általában két ujjas trackpad érintésre is előjön, de ez egyéni beállítás kérdése), és a Szolgáltatások közül kiválasztom a WordCountot – vagy amilyen nevet adtam a szolgáltatásomnak. Pár másodperc, és látom, hogy Juhász Gyula verse hány szóból és betűből áll.
És most örvendjünk, létrehoztunk egy Maces szolgáltatást. Programoztunk! Jutalmul a vers:

Juhász Gyula

Szavak

Szavak, csodálatos szavak.
Békítenek, lázítanak.

Eldöntenek egy életet,
följárnak, mint kísértetek.

Szárnyalnak, mint a gondolat,
görnyedve hordnak gondokat.

Világokat jelentenek,
meghaltál, ha már nincsenek.

Dalolnak és dadognak ők,
gügyögnek, mint a szeretők.

Ölnek és feltámasztanak:
szavak, csodálatos szavak.

1934

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése