2018. június 6., szerda

WWDC 2018 – szerintem: Mojave

Ősszel érkezik az új macOS, a Mojave. A név a gyönyörű kaliforniai sivatagé. De milyen üzenete van annak, ha egy oprendszert egy sivatagról neveznek el? "Mert lenyűgözött a nyugalom, a szépség, a végtelen egyszerűség."
A Mojave moháve vagy mohávé kimondva, ahol a "há"-n van a hangsúly. Nézzük, mit hoz nekünk őszre a sivatag!

Íróasztal
Sokan használjuk az Íróasztalt fájlok átmeneti tárolására – és hajlamosak vagyunk később is inkább zseniként átlátni a káoszon rendrakás és elpakolás helyett. Ezt fejeli meg az Apple azzal (is), hogy alapbeállításként az Íróasztalt (és a Dokumentum mappát) kérés nélkül szinkronizálja az iCloud Drive-ba, így lassítja a munkát és növeli a netes forgalmat. Ne felejtsük el, az Íóasztalt a Mac másodpercenként többször is újra-rajzolja, megjelenítését frissíti.
A Mojave új képessége, hogy az asztalon tartott fájlokat típusuk, kiterjesztésük szerint képes összegyűjteni egy csomagba, stackbe. A Stackek a kijelző jobb szélére kerülnek (ahogy a lenti három lépéses animáción is látható). Rákattintva egy Stackre, látjuk az adott fájlokat.

Íróasztal három lépésben: (1) Őskáosz. (2) Stackbe rendezve. Fálok típusok szerint összegyűjtve a kijelző jobb szélén. (3) A legfelső Stackre kattintva látjuk annak tartalmát.

Finder
A Finder negyedik nézete megváltozik. Eddig a felső részen az előnézeti képkénta, az alsó részen pedig lista nézetben mutatta a kiválasztott könyvtárat. Így a fent látott képnek, PDF-nek, mozinak lent megtudtuk a nevét, létrehozási dátumát, méretét. A Mojave-ben a lista nézet helyett bélyegképet látunk, de továbbra is minden fájlformátum megjelenik. Magyarul képnézegetővé alakították ezt a hasznos, bár kevesek használta nézetet.

Az összes képernyőkép "sötét témájú" volt a WWDC bemutatón, így ez is.

Félújdonság a Finderben, hogy megnézhetjük kiválasztott elemek metaadatait (képekre mutatták csak be). Ez nagyon hasonló a mostani Finder > Preview > Show Preview látványához, csak több adat lesz látható. Ennek az extra infot mutató jobb oldali oldalsávnak az alján olyan szolgáltatások lesznek elérhetők, amivel az épp megtalált fájlt, fájlokat feldolgozhatjuk, tovább küldhetjük... A szolgáltatások Automator Service-szel bővíthető. Ezzel ez lesz a Mojave egyik olyan hasznos újdonsága, amit nagyon kevesen fognak használni.

QuickLook
Bárhol állsz egy vagy több fájlt kiválasztva, a szóköz leütésére azokat meg tudod nézni, PDF-t, prezit végiglapozhatod, videót lejátszhatod anélkül, hogy alkalmazást kellene indítanod. Mi a QuickLookot minden macOS oktatásunkon bemutatjuk, kipróbáljuk, de szkeptikus vagyok, hogy sokan használnák. A QuickLook eddig csak megtekintésre volt használható. Pontosabban, a nézett bármit mással meg is lehetett osztani a Megosztás ikon segítségével. Most a QuickLook felületén a Previev (Megtekintő) teljes eszközsora elérhető lesz. És ez is jó.

Hogy jobban látszódjon(?), a fölösleges részt a négy sarokban fehérrel kitakartam. Háttrében egy Finder ablak, az abban kiválasztott "Permission Slip" van felül, ez a QuickLook.

És még...
Nem, ez nem a legendás mellbevágó újdonság, hanem a Mojave további újításai.
A képernyőkép készítés – talán – picit egyszerűbb lesz. Az alap nem változik, billentyűkombinációval – Command+Shift+3 – lesz aktiválható. A kép alján levő sávban tudunk majd választani, hogy a teljes kijelzőt, csak egy általunk kijelölt területet vagy egy általunk választott ablakot szeretnénk lefényképezni – ezekre most külön billenyű-kombináció és eljárás létezik. Már ez a kiválaszthatóság is jó és dicséretes. Ám e mellé még odatették a QuickTime eddig két funkcióját: a teljes kijelző vagy csak a kijelölt részének videó rögzítését. Köszönjük, Apple!

A Mojave még több módon védi a privát adatainkat, csak győzzük a beállításokat kezelni. E fokozott lehetőség kínálat mögött nem feltétlenül a "Facebook-botrány" áll, az ilyen fejlesztések nem egy-két hónap alat végigvihető munkák egy operációs rendszer esetén, hanem éves, de inkább több éves meló. Viszont az Apple számára a legjobbkor érett be, az biztos. Nem hagyták ki, oda is szúrtak egyet a Facebooknak, ahogy a képen látható. Ami fontos az az, hogy módunkban áll "leválni" a weblap böngészéskor a Facebook (vagy a Google? vagy mindenkiről?), akinek épp nem járunk a honlapján.
Hogy a saját oldalunkon (macacademia.hu) példálózzak, amikor felkeresed, akkor arról tud a Google, mert használjuk a Google Analytics-t az oldal látogatók statisztikai elemzéséhez (és nagyon meg nem bocsátható módon ezt bénán és amatőr módon végezzük, mert nem segítjük cookiek segítségével a munkát). Most épp nem látható épp, de létezik egy panel, amit a Facebook kezel, rajta a FB oldalunk címével, pár követőnkkel, hogy itt, a saját weblapunkon is lájkolhasd. Na, emiatt az FB is mindent tud az erre járókról, rólad. És van egy hírlevél feliratkozó modulunk is, amit a MailChimp kezel... És elvileg lehetne Twitter, meg Pinterest (Fényképek videók rólunk)...
Na, az előbb felsorolt, oldalunkba beépülő modulok nyújtotta követést tudjuk majd szabályozni, ha minden igaz.
Ennek persze majd a másik oldalon lesz ára, mert aki AdWords vagy FB hirdetést tolna, az rosszabbul fog tudni célozni, de ez már egy másik terület bánata lészen.

Az intelligens otthon rajongói is örülhetnek, az alkalmazás iOS után macOS-es is használható lesz.
Ez a portálás – iOS-ről macOS-re – a többi fejlesztő számára is elérhető lesz, így (végre) Macen is találkozhatunk majd iOS-ről ismert, használt és szeretett alkalmazással. Ugyanakkor Tim Cook is deklarálta, hogy nem tervezik az iOS és a macOS összefésülését. De mi már láttunk karón varjút, így erre sem kötnénk életbiztosítást.

A puding próbája az evés, így majd ősszel, telepítés és használat után tudjuk igazán eldönteni, hogy a sivatag szívünkhöz nő-e.

+1
"... Mac-Wulf-Gruber patent biztosítótűkkel alkalmilag odatűzhetik a gumikesztyűket a teniszütőkhöz ..." ???

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

QuickLook a legjobb, sokat használom és igyekszem terjeszteni az igét. Összességében tetszenek az új funkciók, a Finder nézetre különösen rákívántam, várom. Dark mode nem izgat, invertált szöveget nagyon fárasztó/zavaró olvasni. Itt nálatok is káprázik tőle a szemem sajnos.

Megjegyzés küldése