2018. október 15., hétfő

Tevékenységfigyelő

A Tevéknységfigyelő (Activity Monitor) a macOS segédprogramja. Akkor érdemes elindítani, ha "lassul" a Mac, túl hamar lemerül, nagyon melegszik – amikor működési anomáliára gyanakszunk. A Tevékenységfigyelő, nevében is, megfigyelésre használandó, bár lehet vele futó feladatokat is törölni – de ezt csak über-haladó szinten javasoljuk.


Türelmesen nézve a képet a Tevékenységfigyelő legfontosabb ablakának mind az öt füle látható lesz.

Az elindított Tevékenységfigyelő Nézet menüjében tudjuk az alkalmazás négy ablakát előhívni, ha nem lennének láthatóak. Az első és legfontosabb a fenti képen látható.

Tevékenységfigyelő

CPU
A CPU fület választva láthatjuk, melyik alkalmazás használja a processzort. Érdemes a százalékra kattintani, hogy a legtöbb processzoridőt használó legyen legfelül. A lista öt másodpercenként (View > Update Frequency) frissül, és mindig sorrendbe rendezett. Így előfordul, hogy a lista eleje folyamatosan változik. Például a Mail percenként, öt percenként feléled és megnézni, jött-e új levél. Amikor pihizik, a lista alján lesz, amikor körbenéz, akkor akár a lista élére is kerülhet - feltéve, hogy épp nem csinálunk semmit.
Amikor nem csinálunk semmit, akkor is fog a lista módosulni, mert a Mac dolgozik. A Felhasználó oszlop mutatja, hogy ki futtatja az adott programot. Ne ijedjünk meg, a root a Macet jelenti. És ebbe mélyebben nem megyünk bele most, tanulmányozd a Nézet menüt! De mit csinál a Mac, ha mi nem használjuk? Például frissíti a Spotlight (kereső) index-állományát. Frissíti a Tevékenységfigyelő állapotát. Dropbox fiókot szinkronizál. Ellenőrzi, nincs-e frissítendő szoftver. Bluetooth körbenéz.
Kijelölve egy sort azt ki is tudjuk törölni, így megszabadulva az adott feladattól. Ne tegyük! Ha nem vagyunk macOS rendszerfejlesztők, akik pontosan tudják, mi különbség a "storeaccountd" alkalmazás között, akkor nagyon ne tegyük. Vidáman összeomlaszthatjuk a Macet egy háttérben futó, számunkra ismeretlen alkalmazás kinyírásával.
Az ablak aljában látjuk grafikonon is az eltelt pár perc CPU terhelését.
Lehet 216% a CPU terhelés? Igen, lehet. Ez nem hiba, az egymagos CPU képes száz százalékra, a több magos többre, de erről is mindjárt lesz szó. Ha látni szeretnénk ilyen csodát, indítsunk el egy Flash-alapú játékot!

Memória
A CPU fül esetén leírtuk a lényeget, értelemszerűen itt minden a memória használatról szól.
Miért nem szabadul fel az összes alkalmazás használata memória, ha kilépek egy alkalmazásból? Mert ez nem azonnal történik meg, hanem kis idővel a kilépés után. A rendszer – elvileg – elsődleges célja a felhasználó által épp használt alkalmazás erőforrással való ellátása. Így a kilépés másodlagos feladat, amikor van rá processzoridő, végrehajtja a Mac. Idő, amíg kilépés után elmenti a program megnyitotta fájlokat. És így tovább.
Zárójelben: ebbe barmol bele a sok csodás memória kezelő alkalmazás, ami "felszabadítja" a memóriát. Nem ragozom végig, de folyamatosan figyelnek (CPU), fogyasztanak (energia) és olyan feladatot "látnak" el, amit az oprendszer is elvégez.
Az ablak alján látjuk, hogy a gépben levő memória mennyire elég. Ha folyamatos a csúcskihasználtság, akkor a következő Macünket több RAM-mal vegyük! Ha sok a cache-elt és swappelt memória, az szintén arra utal, hogy kevés a RAM a Macben, illetve lassabb működés visszaigazolása. Amikor a Mac nem fér el a memóriában (RAM), akkor a háttértárba (SSD) írja az adatokat. Az SSD lassabb, mint a RAM.

Energia
Mi mennyit fogyaszt? Erre a kérdésre számszerű és grafikus választ is kapunk. Az egyik lenti grafikon az akkumulátor utolsó 12 óráját mutatja. Remek lehetőség megnézni, hogy az éjszakai alvás milyen lejtést okoz a töltöttség grafikonon!
Néhány alkalmazás előtti kis háromszögre kattintva az alkalmazás által használt segédprogramok szintjére látunk rá.

Lemez
Mennyit írt és olvasott egy alkalmazás az SSD-re vagy -ről? Itt megnézhetem. A számok azonban csalókák, aki nagyon ritkán kapcsolja ki a gépét, az az SSD kapacitásának a többszörösét látja! A számok az adott alkalmazás utolsó elindítása óta összegzett értékek.

Hálózat
Tölti a netről? Erre a kérdésre is itt kaphatunk választ, vessünk egy pillantást az alsó grafikonra! A kék (letöltött) és piros (feltöltött) számoknak illik KB végűnek lenni akkor, ha épp adatolunk a nettel. Ha épp alkalmazást töltünk le és csak pár száz bájtot látunk, vagy még annyit sem, akkor bizony lassú a net, sokáig fogunk várni. Fontos, hogy ez mindig pillanatnyi érték, egy letöltésnél is előfordulhat, hogy nem a mi Macünk miatt, egy pillanatra, pár másodpercre leáll a letöltés. No panic.

Tevékenységfigyelő Plus
A Tevékenységfigyelő > Nézet menüjéből, ahogy említettük, további ablakok hívhatók elő. A CPU használat valójában magonként mutatja a processzor kihasználtságát. Feljebb írtuk, hogy lehetséges a CPU 216 százalékos kihasználtsága is, itt a vizuális magyarázat: egy oszlop teljes kihasználtsága lenne 100 százalék.
A blogon jobbra látható kis kép a pillanatnyi, az lentebb levő az eltelt idő processzor-mag használatát mutatja.
A macOS szuper operációs rendszer. Nem az egyes alkalmazásoknak kell azzal foglalkozni, hogy a Mac, amin futtatják őket, hány procis és melyik proci hány magos. Az operációs rendszer osztja szét a feladatot a processzorok és a processzorok magjai között. Pontosabban, a magok közti feladatmegosztást maga a CPU is felügyeli. Egy jól megírt alkalmazás igénybe veszi, engedélyezi a procik vagy/és magok használatát.
Amikor három fogásos ebédet készítünk, vannak feladatok, amin egyszerre akár négy feladat is futhat egyszerre: fő a leves (1), sül a hús (2), a saláta épp összeérik (3) és én meg aggódom (4), hogy minden rendben lesz-e. Egy konyha (CPU) négy magja. De van olyan eset, amit nem tudok párhuzamosan végezni: előbb eszem egy tányérból, aztán elmosom a tányért, aztán eltörlöm a tányért és utána rakom el a helyére. Hiába lenne négy, 6, 8, 10 vagy akár 32 kezem, mint Sivának, akkor is az előző fázis befejezése után tudom csak az edényt a következő fázisba felhasználni.



Tevékenységfigyelő: grafikus processzor
Azokban a Macekben, amelyek dedikált grafikus processzorral rendelkeznek, annak működését is monitorozhatjuk. Erre leginkább akkor lehet szükség, akkor érdemes, amikor a Macben felpörög a hűtőventilátor (igen, van benne), vagy amikor kezdi combunkat égetni a MacBook alja.

A blog írás közben nem volt sok dolga. A pár kis kék pötty a kép alján az, amikor kinéztem a Facebookra, vagy megnyitottam a YouTube-ot a fenti belinkelt videó miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése