2018. október 5., péntek

Numbers: értéktől függően színeződő cella

Hatalmas adattáblákat kezelünk. Minden szám számít. De számomra csak az fontos, hogy egy cella értéke adott érték alatt vagy felett van, mert akkor bizony cselekedni kell. Mutatok egy vidám és gyors megoldást a cselekvést igénylő értékek, cellák "kiugratására". Legyen a példánk egy ált. isk. osztály, ahol záporoznak a jegyek. Az alábbi táblázat összefoglaló, mutatja, hogy melyik gyerek hogy áll. Az ötösre állókat szeretném dicsérni, az egyesre állókat (helyesen: legrosszabb jegyre állókat) meg ösztönözni. (A nevekért elnézést ált. isk. osztályomtól, a Ferenczy meg én vagyok, tehát nem kérdéses a saját sorom.)


A táblázat alatt három plusz sorom van, ide kerül az oszlop legjobb és legrosszabb osztályzata, illetve az osztályzatok átlaga – ezek rendre képletek: (MAX, MIN és ÁTLAG).

Az osztályzatok beírása után "színezünk". A fenti képen látható táblázat elárulja, hogy én véletlen számokkal töltöttem fel a táblázatot, lásd a kép alján a Képlet sort.
A színezéshez válasszuk ki az egyik gyerek osztályzatát, a képen ez az F12 cella, de bármelyik osztályzat lehet. A cella értéke lehet beírt vagy képlet által számolt is, ez a "színezést" nem befolyásolja. Ahogy balra látható (blogon mindenképp), a jobb oldalsávon a Cella fület választjuk ki. Ennek alján találjuk a Szabályok megjelenítése gombot, kattintsuk meg!

Az értéktől függő színezés szabályok használatán alapul. A szabály típusát részben meghatározza a cella típusa, hogy a cella milyen értéket vehet fel. Esetünkben a cellának szám értéke lesz, ezért a Szöveg, Dátum és Időtartam nem igazán használható. Az Üres-t választva a szerint "színezhetünk", hogy a cella teljesen üres: se szám, se képlet, vagy sem. Mi most maradunk a Számok-nál.
A felsorolt lehetőségek közül az "egyenlő egy" számmal opciót választjuk. Miért? Mert vagy a legkisebb (legrosszabb osztályzat), vagy a legnagyobb (legjobb osztályzat) számokat akarjuk "színezni".

Az első szabály: a cella egyenlő ezzel. A második sorba vagy beírunk direkt egy számot, vagy a sor végén látható kis kék ikonra kattintunk (a képen ez természetesen már nem látható), ekkor a dokumentum bármelyik táblázatának bármelyik celláját választhatjuk. Most az adott tárgyból az osztályban kiosztott legjobb jegyet mutató cellát választjuk, ez a 34. sor megfelelő cellája.
A harmadik lépés a harmadik cellából a legördülő menüből kiválasztani, hogy egyezés esetén miben térjen el a cella az alapértelmezett külalakjától. Most az előre definiált zöld hátteret választottam. A legördülő lista legalján viszont az "Egyéni stílus"-t választva szinte minden cella formázási lehetőség a rendelkezésünkre áll.
További szabályt az "Új szabály" gombra kattintva hozhatunk létre – evidens. A Feltételes kiemelés (aka színezés) ablakot a Kész gombra kattintva zárjuk be.

A fenti táblázatban a Feltételes kiemeléssel ellátott cellát másoltam jobbra-balra és föl-le – így az összes adatot is átírtam.
Ha valódi adatok lettek volna a táblázatban, akkor ezt nem tehettem volna meg. Oszloponként kellett volna ismételten megalkotni a fenti szabályokat újra és újra. Minden oszlopban (tantárgy) kijelöltem volna az összes osztályzatot és úgy alkottam volna meg a szabályokat. Ezt azért tehettem volna meg, mert minden feltételes kiemelés oszloponként azonos cellától függ.

Tippek és trükkök
Miért választottam ki az oszlop alján kiszámolt min és max értékeket, miért nem írtam be az egyest meg az ötöst? Azért, mert lehet, hogy egy tárgyból senki sem bukik meg. Ekkor a legrosszabb jegy a kettes. A min függvényt használva ezt a táblázat automatikusan kezeli. Persze, ha direkt az egyesre hajtok, akkor a direkt beírt egy a helyes megoldás. De ugyanígy lehetne, hogy a gonosz Almalap pedagógus senkinek sem adott ötöst, ekkor a négyes a legjobb jegy.
Fordítva is igaz. Ha nem értjük, hogy egy cella milyen alapon színeződik, akkor erős a gyanú a feltételes kiemelés használatára. Ellenőrizzük le: jobb oldalsáv > Cella és a Feltételes kiemelés mellett látjuk, hogy hány szabály vonatkozik a cellára (a második képen például látható, hogy "2 szabály").
A Feltételes kiemelés arra is alkalmas, hogy egy cella tartalmát elrejtsem. Amikor megadom, hogy egyezés esetén miben térjen el a cella megjelenése, akkor az Egyéni stílusban ugyanazt a színt adom meg a számok (cella tartalma) színének és a cella háttér színének – így a szöveg "rejtve" lesz. Persze az ideális az, amikor az így használt szín a táblázat többi cellájának hátterével is megegyezik, jellemzően fehér a nyerő. Ha váltakozó sorszínű a táblázat, akkor ez macerásabb, hiszen sortól függ a rejtés színe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése