2018. október 29., hétfő

Miért "almalapmintblog" a blog neve avagy az Apple és a logó használati előírás

E mérföldes címet magyarázom, mint bizonyítványom. Volt egyszer egy Almalap, amely 15 éven át jelent meg, épp 150 számot ért meg. A magyarázat az, hogy nyáron csak egy szám jelent meg, már akkor is lusták voltunk és szerettünk nyaralni, meg amúgy is, a fű sem nőtt. A nyomtatott lap mellett volt honlapunk, jó pár évig podcastunk is (ma már nincs nyoma az iTunes Store-ban). És meghallva az új idők új szavát, indítottam volt egy blogot is, kísérleti jelleggel. Ezt. Ezért adtam neki a mindent magyarázó "almalapmintblog" nevet. És ahogy ez lenni szokott, rá(m)száradt. Lehetne cserélni, de így keresik, keresitek, így van begooglizódva, beneteződve.


Az Almalap címlapjainak egy részét itt találod. A cím előtti logó kapcsán az Apple hazai letéteményesének vezetője, Emanuele, jelezte, hogy messze nem Apple-kompatibilis, de amíg ő nem találkozik vele, addig nem tud róla. Ezért vagy egy évtizeden át támogatta a lap megjelenését (és még mindig köszönjük!).
Az Apple ugyanis, ahogy minden magára valamit adó cég, szigorú előírást ad, miként lehet a logóját felhasználni. Akkoriban nem lehetett más színe, csak fehér alapon fekete vagy feketén fehér. Meg volt adva, hogy mekkora alma méret mellé mekkora, milyen betűtípussal mit lehet írni, ahogy az is, hogy a logótól milyen távol lehet bármi más grafikai elem. (Itt egy 2013-as guide.) A logó tehát nem lehetett volna piros, alatta fekete flekk, és nem vághattuk volna le a tetejét, és a feketének lefele jóval tovább kellett volna érnie.


Ilyen logókról, mint amilyennel a holnapi Apple eseményt hirdeti az Apple, szó sem lehetett. (És a talált leírások szerint más nem is játszhat az Apple logóval. Quod licet Iovi, non licet bovi*


* Amit szabad Jupiter, nem szabad az ökörnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése