2018. október 8., hétfő

Almalap 2003. október – időutazás

A hónap újdonsága kétséget kizárólag az Adobe Creative Suite debütálása volt. Az Adobe ekkor kezdte a teljes dtp piac – majd a web-fejlesztés és a videó-készítés – maga alá gyűrését. A Macesket G4 procis iBookkal lehetett lázba hozni, nem is kérdés.


Csak a ma születettek kedvéért: az iBook bal oldalán úgynevezett videokamera látható, ezzel rögzítették a mozgóképeket. A Mac előtt balra DVD-k hevernek, akkoriban ez volt az adatmentés, megosztás csúcsa, az iBook képes volt írni és olvasni. Jobb oldalon elől egy iPod látható. Az az eszköz, ami a zeneipart korábbi formájában megsemmisítette, hogy mostanra szinte a feledés homályába vesszen. Jobb oldalt hátul egy digitális kamera, azaz fényképezőgép.

Adobe Creative Suite: Érvek és ellenérvek
Az Adobe porondján nemrég új színfolt jelent meg: az Adobe Creative Suite, ami négy program, a Photoshop, az InDesign, az Acrobat és az Illustrator egybeolvasztása. Dan Margulis számítógépes szakember meglehetősen lehurrogta az egyesített szoftvert, mert szerinte idejekorán álltak ki az új fejlesztésekkel, amik így hemzsegni fognak a bugoktól. Egyenesen "idiótának" nevezte azt a törekvést, miszerint 18 havonta egységes upgrade-verzióknak kell megjelenniük. Szerinte ez a sietség csak marketingfogás, és a minőség rovására fog menni.

Adobe InDesign CS
Lassan egy évtizede, hogy az Adobe felvásárolta az Aldus céget, amelynek legfontosabb szoftvere a PageMaker volt. Nem egy hazai napi- és hetilap kezdte életét az említett tördelő programmal, amelyet olyan kézreállóan terveztek meg, hogy az azon felnőtt tördelők nem csupán megszokásból és egészséges lustaságból ragaszkodtak akkor is hozzá, amikor az Adobe mostohagyermekévé vált. A mostohasorsra az InDesign kárhoztatta a PageMakert.

Photoshop CS - nekünk 8
Az informatika fejlődési spirálja újabb csavarintást vett, az Adobe megújította designereknek szánt programgyűjteményét, köztük a Photoshopot is. A spirálon utoljára az Apple lökött, amikor bemutatta G5-ös gépeit, a megnövekedett hardver-teljesítőképesség robosztusabb, nagyobb, gigászibb szoftverek megírására csábítják a programfejlesztőket. Az Adobe élt is a lehetőséggel.

Adobe Illustrator CS (11)
Az Adobe az Illustratort is frissítette a Találékony Öltöny (Creative Suite) csomag elemeként. Az elsõ elemzõk, tesztelõk véleménye alapján úgy tűnik, az Illustratorba kevesebb újdonságot építettek be a szoftver fejlesztõi, mint a Photoshopba vagy az InDesignba. Az alkotó grafikusok egyik kedvenc alkalmazása "elmélyült", 3D-s látványelemek létrehozását szolgáló effektekkel gazdagodott - a program megjelenésérõl hírt adó pdf állomány egyik ábrája a Corel Draw! 4.0 legszebb napjait idézi. Csiszoltak a szövegformázási képességén is - érzõdik az említett másik két programmal közös tulajdonos hatása. Megfelelve az Adobe munkafolyamat felé fordulásának, az Illustrator is lassan, de biztosan beilleszthetõvé vált Adobe-s vagy Microsoftos munkafolyamatba.

Jelenthet jót is a fekete macska?
Az Apple bejelentette, hogy a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.3 „Panther” verziója, valamint annak kiszolgáló változata az előzetes várakozásoknál korábban, 2003. október 24-től már megvásárolható. A Mac OS X 10.3 „Panther” és Mac OS X Server 10.3 változatok több mint 150 technikai újdonságot, új szolgáltatást hoznak – köztük továbbfejlesztett Finder programot, mely minden eddiginél kényelmesebb hozzáférést biztosít a gyakran használt mappákhoz és anyagokhoz, az Exposé technológiát, mely egyszerre láthatóvá teszi az összes nyitott ablakot; valamint például az iChat AV videókonferencia szoftvert.

iBook G4-es procival
Az Apple bejelentette legkedvezőbb árú mobil számítógépcsaládjának legújabb változatait, melyek már a 128 bites „Velocity Engine” vektoraritmetikai egységgel is megerősített PowerPC G4 RISC processzorra épülnek. Az új iBook modellek már 256 MByte DDR RAM tárral és CD-RW/DVD-ROM „Combo” meghajtóval vannak felszerelve, valamint választható AirPort Extreme és Bluetooth illesztővel is rendelhetők. Az új iBook modellek már a Mac OS X legújabb, 10.3 „Panther” változatával kerülnek forgalomba – mely több, mint 150 új szolgáltatást kínál; egyebek között a FileVault titkosítási rendszert a számítógépükkel sokat utazó felhasználók nagy örömére.
http://www.almalap.hu/200310/pict/ibook.jpg

Megújult az eMac
Az Apple bemutatta az otthoni és oktatási felhasználóknak szánt eMac termékcsalád legújabb modelljeit. A 17 inches képernyőt és PowerPC G4 RISC processzort tartalmazó új modellek jelenleg a legkedvezőbb árú asztali Mac számítógépek, és mostantól a Mac OS X legújabb, 10.3 „Panther” változatával kerülnek forgalomba. Minden új eMac modellhez választható az IE3 802.11g szabvány szerinti ultragyors AirPort Extreme rádiós hálózati illesztő, melynek segítségével WiFi eszközök és hálózatok ezreihez lehet csatlakozni.

Milyen hosszú a kezed?
Kell az ‘ssh’! A micsoda? Secure SHellnek, azaz biztonságos shellnek hívják, egy kliensszoftver, amit arra a gépre telepítesz, amiről vezérelni akarsz gépeket. Ha elindítod a Terminalt egy ‘shell’ köszönt rád. Hívhatod parancsértelmezőnek is, a lényeg, hogyha valamit szeretnél a géppel működni, ide gépeled be az általad kívánt parancsokat, és ha minden rendben megy, a kívánt eredményt is kapod.

A Telepítési Kézikönyv zanzásított tartalma
Ha a jó munkásember felhasználó lépést akar tartani a szoftverek fejlődésével, megveheti jól bevált programjának csilivili utódját. Az utód gyorsabb, jobb, és – általában – stabilabb, viszont gazdája a megszokott rendszert kénytelen újra beállítgatni, megtanulni. Ráadásul a szoftverfejlesztés általában maga után vonja a hardverigény emelését is, ezért előfordulhat, hogy új rendszerünkhöz erősebb processzor, több tárhely, modernebb videokártya kell. (Esetleg beépített atomerőmű – paksiak előnyben.)

Videótrükkök iSighttal
Chates haverjaid egymás után kapcsolták le a webkamerájukat, és visszatértek az audio vagy a szöveges csevegéshez. Ez teljesen rendben van, normális dolog, hiszen a videokonferenciákat különleges alkalmakra tervezték, nem hétköznapi használatra. Még a rajzfilmek jövőbeli Jetson családja is folyton kikapcsolta a képet a telefonról.

Nagy, fehér folt a médiatérképen: Vigyázat, itt szörnyek lehetnek!
Egyszer volt, hol nem volt, a hálókártyán túl, hol az alaplap nem úr, volt egyszer egy média, nem volt annak procija. De volt neki nyomdagépe, örvendett a világ népe. Aztán jött a villamosság, s vele a sok újdonság. Szól nekünk a rádió, tele a vízió. Manapság már itt a net is, gondját-baját szórja ez is. Buta versem itt véget ér, kezdődjék az értelmes beszéd. Khmm… Mindjárt itt is a beharangozott szörny… Költő sem leszek, az már biztos.

Hegyek között, völgyek között zakatol az iKönyv…
Az elektronikus könyvek forgalma növekszik, és újabb olvasóeszközök várakoznak a szülőszobán. A nyereségük azonban még mindig túl alacsony ahhoz, hogy az on-line kereskedőknek megérje nagyban foglalkozni velük. Ez a kép rajzolódott ki az utóbbi hetekben, ahogy az e-bookfejlesztések záporozni kezdtek.

Hírek a Mac környékérõl
Inkább képernyõvédõ-jelszó, mint login/pswd :: http://www.almalap.hu/200310/news.html :: iTunes Windowsra :: BigMac :: Illegálisan letöltött zeneszámok világa :: Microsoft IE folytatás :: Musicmatch lila ködben :: BMG fájlcsere-fejlesztés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése