2009. június 26., péntek

Az iPhoto és a Dagadt Macska

Ahogy illik, az iPhoto [8.0.3 (405)] nem akaródzott elindulni, bátran válogathattam az Ignore, Restart, Reset and Restart valamint a Report gombok közül, kapott is az Apple hat reportot, ne unatkozzon. Némi dühöngés után CTRL+egérral belenéztem az iPhoto Library-be, ez a Pictures mappában található alaphelyzetben. Nem sok info derült ki, így a bátor törlünk, visszaállítunk Time Machine-nel opciót is hamar elvetettem.
A bánaton a Dagadt Macska segített, ami nem egy ütős koktél neve, hanem egy szoftver-fejlesztő vállalkozásé, az esetemre szánt szoftvere pedig az iPhoto Library Manager (iPLM), ami megérne egy hosszabb cikket is, de most csak az iPhoto helyreállító képességét jöttem dicsérni. A File > Rebuild Library parancs hatására a program létrehoz egy új iPhoto Library-t Rebuild néven, ahová átmásolja a sérült, nem induló, ellenálló iPhoto-ba tett képeinket. A másolás nem egyszerű copy-paste, hanem intelligens eljárás. Első menetben a digitalizálás sorrendjében dolgozza fel a "filmtekercseket" az iPLM. Amikor beolvasott egy tekercset (=egyszerre iPhotoba vitt képeket), utána végrehajtja az összes általunk elvégzett képmanipulációt: forgatás, vörös-szem eltávolítás, színezet változtatás, felirat lecserélése, rating (csillagozás), keyword (kulcsszavak)... A teljes képtár újra beolvasása után visszaállítja a Faces (Arcok) gyűjteményeinket is. Háromszoros hurrá!
Mindezt látjuk is, ami az ablak frissítés miatt lassítja is a műveletet, viszont gyönyörködtet. Az iPLM-et ne, az iPhotot - amelyet az iPLM vezérel, így nekünk tilos hozzányúlnunk - viszont levihetjük a Dockba, ez némi gyorsulást okoz. Amikor az iPLM olyan ponthoz ér, amit hibásnak érez, üzenetet küld, megnevezve a hibásnak tartott képfájlokat. Nem találtam gyors kapkodás közben módot az ilyen üzenetek kikapcsolására, ami azt jelenti, hogy a helyreállítás során nem hagyhatjuk magára a programot, mert az, ha megáll, akkor biza állni fog. Viszont az összes műveletről log fájlt ír, ami visszanézhető, bár elég perverz dolog egy több ezer soros log fájlban böngészni, igaz, néha jobb, mint mindent előről kezdeni.
Az én elszállt iPhoto képtáram 7699 képet jegyzett és az iPhoto Library fájl épp meghaladta a 10GB-os méretet, ami a fórumok panaszai szerint valamiért az iPhoto szétesését okozhatja. A visszaállítás, helyesebben újraépítés, négy órán át tartott. Nem kevés, de mi ez 7699 kép újra olvasásához, korrigálásához képest. Fontos: tilos kézzel belebarmolni az iPhoto fájljaiba, különösen az XML-be.
Jelenleg két iPhoto Library-m van, egy eredeti, de korrupt, és egy Rebiuld, jó. A régit törölve kapok majd pár hét múlva 10GB-ot vissza, de addig az ördög nem alszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése