2009. július 22., szerda

Megint egy remek negyedév

Válság ide, válság oda, az Apple ismét növekvő árbevételű, növekvő nyereségű negyedévet zárt, az elemzők várakozását a tényszámok ismét meghaladták. Mint ismert, az amerikai cégek pénzügyi negyedévei (FQszám) eltérnek a naptári negyedévtől, erőst. Az Apple FQ3-ma például június 27-én zárult.
Az értékesítés (az egy évvel korábbi időszakhoz képest) 12 százalékkal nőtt, 8,34 milliárd dollárról állított az Apple ki számlát. Ebben a negyedévben mutatták be az új MacBook Pro sorozatot, árazták le a régi iPhone-t és mutatták be az újat, a 3GS-t - valamint Jobs távol volt a c(v)égtől. Az értékesítés pillanatában mérhető árrés - amit még számos céges költség terhel - 36,3 százalék, ami javulás az április 34 százalékhoz képest, és majdnem eléri az FQ2 34,6 százalékát. Van mit a tejbe aprítani - az Almalap kedvenc elemzője, Gene Munster (Piper Jaffray) 33,5 százalékot várt, ami kis eltérés, de ezt a picit a bevétellel kell szorozni.
A negyedévben 5,2 (Munster becslése: 5,0) millió iPhone-t adtak el, 2,6 (2,2) millió Macet, az iPod eladás visszaesett 10,2 (10,2) millió darabra.
Az eredményt erősen befolyásolta a kitartó iPhone-őrület, a Mac értékesítés váratlan júniusi megugrása (ezt egyébként az XMS is tapasztalta itthon, az új MacBook Pro sorozatnak tulajdonítják) és a sikeres oktatási értékesítés. A Maces eladás 8 százalékkal csökkent (ez ám a kiugrás), az asztali gépeké 18, a hordozhatóké 2 százalékkal.
A Gartner mérése szerint az Apple a negyedik legnagyobb számítógépes cég Amerikában (Dell, HP, Acer) 8,7 százalékos részesedéssel, az IDC szerint az ötödik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése