2010. január 7., csütörtök

eLeckék a YouTube-on

Háromnegyed éve töltöttem fel több magyar hangalámondott Apple oktató-videót a YouTube-ra. Az oktató szó egyébként marketing fogás - nem én voltam, az Apple találta ki -, mert inkább beszélhetnénk olyan pár perces mozikról, amelyek egy-egy alkalmazás adott tulajdonságát villantják fel. Persze, aki ügyes, az ebből is tud tanulni - ezt a visszajelzések is igazolják.
Az iMovie-ról 18 ilyen videó került fel a videó-megosztóba. Átlagos nézettségük 252 volt. A legtöbbet megnézett a Hangeffektek lett 1579 letöltéssel (2009. január 6-i adat). A kirobbanó eredmény oka, hogy több szájt is belinkelte, meghivatkozta ezt a videót. A valódi első a remegés stabilizálásról szóló (690 alkalom). Ennek az is az oka, hogy ez a kiemelt videó, azaz ennek megtekintéséhez nem kell kiválasztani, csak indítani a lejátszást. A második - tehát tudatosan megtekintésre kiválasztott - a Videó-effektek (271) megtekintéssel, utolsó az iMovie-MobileMe (72) nézéssel.
Az iPhoto esetén is a legtöbbet nézett videó az induló videó: Képek letöltése kamerából (421). Igaz, szorosan második az Effektek (412), utolsó a Képek nyomtatásáról szóló (44), az átlag 150 megtekintés.
Harmadik alkalmazás, amelyről videókat tettem fel, a Numbers, a Numbers videók átlaga 110 megnézés. Itt is a nyitó videó - Kategóriák (381) a legnépszerűbb, a tudatosan választottak között a Numbers és Excel nyert (136), a Nyomtatás (3) veszített.
Tanulság: a nyitó videót cserélni kell, mert rettenetesen lusták vagyunk. Viszont így megfelelően megválasztott nyitó videóval jól lehet üzenetet célbejuttatni (marketing, mi más...)

2 megjegyzés:

András Boár írta...

Hali!

A nyomtatás talán azért vesztett, mert private státusz miatt nem játsza le a videot a YouTube.

Senor

Ferenczy Gábor írta...

upsz. Mindenki tanul. Privátként töltöm fel őket ... akkor ez úgy maradt. ezért nem nyomtatna senki?

Megjegyzés küldése