2010. június 6., vasárnap

A4 - önellátásra berendezkedve

Az iPad már az Apple saját gyártású és részben saját fejlesztésű processzorát, az A4 jelűt használja, és egyes hírek szerint hamarosan az iPodok és az iPhone is követi ebben az iPadet.
Steve Jobs számos tapasztalatra tett szert lassan harminc éves üzleti karrierje során. Számos fóbiája alakult ki ezekre a tapasztalatokra támaszkodva. Az egyik, az Apple egész életét átható elv, hogy minimalizálni kell a függést más gyártóktól, beszállítóktól. E hozzáállás megértéséhez elég csak idézni a korai Apple-Microsoft kapcsolatot, amikor Gates 'átverte' Jobst az Office és a grafikus felület, azaz a Windows kapcsán: jogilag nem volt átverés, Jobs hibázott. A chipekhez is kötődik egy, az Apple számára bosszantó korszak, ez pedig a Motorola-IBM-Apple közös fejlesztésében indulet PowerPC chip-család, amely nem volt képes a G5-ről tovább lépni, emiatt a Macek - processzor teljesítményben - hátrányba kerültek a pécékkel szemben.
A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy Jobs és az Apple jelentős pénztartalékai terhére olyan cégeket vásárolt fel az utóbbi években, amelyek alkalmasak az Apple mobilok processzorának kifejlesztésére, gyártására. Az új A4 chip egyébként nem is kerül kereskedelmi forgalomba, az Apple azt csak és kizárólag saját céljára használja. Az önellátással az Apple nem csak a Samsung, de az Intel pozícióit is gyengíti - ezek a gyártók, fejlesztők a mobil világ legnagyobb beszállítói. Noha az Apple rendelései nem jelentéktelenek, de azért nem kritikusak az említett gyártók számára, így az Apple kiesése a megrendelők közül azonnal nem jelent drámai fordulatot. De lehet egy trend kezdete - és ez már nem a pezsgőbontás időpontja.
Az Intel mostanában készült el az első okostelefonba szánt chipjeivel, ám a piacon öldöklő, magyarul árcsökkentő, küzdelmet vív az nVidia, a Marvell és a Qualcomm is a már említett vállalkozásokon kívül.
A4
Magáról az A4 chipről nem sok megbízható technikai adat látott napvilágot - ez is jellemző Apple-ös hozzáállás. A fejlesztésért a PA Semiconduct felelős (tudtad, hogy a PA Palo Alto-t jelenti, amely San Francisco egyik elővárosa?), e cég megvételéről már írt az Almalap. Az Apple saját elmondása - és a tapasztalatok alapján - tudjuk, hogy a proci keveset fogyaszt, tehát sokáig kitart az aksi, és elég gyors összevetve más mobil procikkal.
Az Apple és az Intel más-más utat jár. Az Apple speciális cél-specifikus chipet fejleszt, az Intel továbbra is ragaszkodik az x86 alapú fejelsztéshez - jelenleg a világ pécéinek 80 százalékában ilyen chip dobog. Az Intel chipekkel szerelt iPad-típusú (tablet) gépeket forgalmaznak már tíz éve - különösebb siker nélkül. Az Apple Intel chipet használ asztali és hordozható Macintosh számítógépeiben.
Az Intel 2007-ben jelezte, hogy érzi a mobil-eszközözök, a vezeték nélküli kapcsolatot használó eszközök által használandó speciális procik iránti igényt, 2008-ben be is mutatta az olcsó, csodákat nem tudó, de a Windowst elbíró Atom-chip-családját, az Atomos eszközök remek böngészési, levelezési élményt kínáltak, de alkalmasak voltak dokumentumok szerkesztésére is. Az előrejelzések a mobil eszközök dinamikus, mondhatnánk: robbanásszerű fejlődéséről szóltak, az Intel pedig nehezen tartotta a lépést. Az Intel vezetője rendre alábecsüli az ilyen irányú keresletet és paici fejlődést.
Az iPad megjelenése óta a trend erősödött, az asztali gépek piacrészesedése az értékesítésben napról-napra csökken. Az IDC szerint az Apple év végéig 3-4 millió iPadet fog eladni, miközben 35 millió netbook (kis teljesítményű hordozható gép) és 165 millió notebook (minden munka elvégzésére alkalmazs hordozható gép) talál gazdát. A 2011-es évben az arányok az iPad és a netbookok javára módosul - ez ad tápot a chip-gyártók üzdelmének.
Jelenleg az nVidia áll a legjobban, a Tegra platformú processzora remek grafikai képességeket is kínál. A cég bevételeiből őrüt tempóban fejleszti a mobil-üzletágát, amely ARM alapú (az ARM processzorok a piac nagy ősöregjei). Az ARM alapú fejlesztéseket erősíti az Apple azzal, hogy saját (távolból szintén ARM alapú) chipjét tette az iPadbe az Intelé helyett.
Meddig bírja?
A mobil eszközök tarolnak, egyik értékmérőjük, hogy mennyi ideig használhatjuk őket táp nélkül. A MacBookok esetében korábban állítható volt, hogy aksi használat esetén a proci teljes erővel dolgozzon és fogyasszon, vagy tartalék üzemmódban ketyegjen. Amióta a unibody az egyeduralkodó, a MacBookok aksija otthon nem cserélhető, azt az Apple egybeépíti a géppel. A sötét oldal szerint így is ösztönözve a három évenkénti gépváltást, az Apple pedig ezt a roppant kitartó - 8-10 üzemórát bíró - aksira hivatkozik, amely 1000 újratöltést bír, így nem szükséges a könnyű aksi csere. A 8-10 óra persze semmit sem mond. Más a fogyasztás, ha DVD-t írunk, wifi-s netről töltünk, Bluetootht használunk, miközben hatalmas Final Cut mozikat vágunk és más a fogyasztás, ha egy PDF anyagot olvasunk csak. (A helyzet analóg az "ez a toner 400 oldal kinyomtatására elég" esettel, csak ott definiálták, mi az oldal: maximum öt százalék telítettségű oldal. Ez a meghatározás egyre jobban hiányzik az aksi üzemidő esetében.)
Az iPadről tudjuk, hogy egy transzatlanti járaton végig kitart mozivetítőként. Az is igaz, hogy az iPad aksi vadi új volt, ki tudja, hogy három év múlva is ugyanígy kitart-e az óceán felett. A környezetemben használt, lassan két éves iPhone aksik teljesítménye kezd észlelhetően csökkenni. Régen bírtak töltés nélkül egy hétvégét, mostanában nem nagyon, pedig a használat nem változott.
Az A4 proci egyik erénye az alacsony fogyasztása. Ezt az egy magos, 1GHz-es processzor nagyon kevés áramot vesz fel, fogyasztása alacsony. A titikoódzó Apple csupán annyit árult el, hogy a chipet "fogyasztási egységekre" osztotta fel. Egy-egy egység fogyasztása minimalizálható vagy le is kapcsolódik (ez persze nanoszekundumnyi idő is lehet), így csökkenti a fogyasztást és a fogyasztással járó hőleadást. A megoldás hasonlít az új aksira is, amely cellás elrendezésű. A tervezés során az Apple épít az OpenCL-re is, ez a technológia leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy műszaki kütyü az összes számára elérhető processzort bevonja a feladata megoldásába - azaz a grafikus processzort is, lásd a mostani Maceken futó Snow Leopardot. Az A4 chip esetében sincs ez másként, az OpenCL az iPhone OS része is, amely fut az iPaden.
Az igazság
Az igazság az, hogy bár sokan a PA Seminek tulajdonítják az A4 megalkotását, azt a VLSI csapat tervezte meg, az utolsó chip, amelynek fejlesztése az Apple nevéhez fűződött, az a PowerPC G4 és G5 volt. Eddig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése