2010. június 8., kedd

iPhone 4, iOS4

Vékonyabb iPhone videó-chat képességgel
Tegnap mutatta be Steve Jobs az Apple új iPhone-ját, amely vékonyabb lett, élesebb felbontású a kijelzője és videó-chat lehetőséget kínál - ezek az új fegyverek a Google Androidjával vívott háborújában.
Az új iPhone 4 az Államokban és másik négy országban június 24-től lesz megvásárolható (nem, Magyarország nincs a négy országban), a 16GB-os modell 199, a 32GB-os pedig 299 dollárba fog kerülni (48eFt és 72eFt, de persze a hazai ár magasabb lesz, ha másért nem, akkor az elvtelen, undorító Artisjus adó miatt).
"Az iPhone bemutatása óta ez a legjelentősebb fejesztés" - állította a WWDC megnyitó előadását tartó Steve Jobs, az Apple első embere, aki árgus tekintetektől kísérve végig nyomta a showt - betegségének nyoma sem volt. (Bár láttunk már nála egészségesebben kinéző 55 éves férfit.) "A legszebb, legjobban tervezett eszköz, amit valaha láttam" - állította a nagyobb felbontású, a videó-hívás érdekében érintő-oldali kamerát is tartalmazó iPhone-ról.
Az iPhone az Apple egyik legfontosabb terméke, az utolsó negyedévben többet értékesítettek ebből, mint Macből (Trefis elemzés: az iPhone részesedése az Apple értékében 46,9%, a Maceké - hardver - csak 10,8%). Az iPhone-nak a HTC és Motorola termékeivel kell felvenni a versenyt, ezeken a Google Android oprendszere fut. A Bloomberg becslése szerint az Apple árbevételének a 40 százalékát adja az iPhone.
Amelyből három év alatt félszáz millió darabot adtak el. Jobs arra biztatta a jelenlegi iPhone tulajdonosokat, hogy váltsanak az új iPhone-ra (az AATC XMS Akademián összeverődött blogger csapat kétharmada már az elhangzás pillanatában készen állt követni a felszólítást), de számít az új vevőkre is. A 2007-es bemutatása óta minden nyáron frissítette az iPhone-t az Apple, 2008 júliusában bemutatta az iPhone 3G-t (a 3G a harmadik generációs vezeték-nélküli hálózat rövidítése, és nem az iPhone harmadik generációját jelentette), majd tavaly júniusban az iPhone 3GS-t. Amerikában továbbra is az AT&T a két éves hűségnyilatkozatos szolgáltató.

'Zizi, bambi, körhinta'
Az új iPhone 4 felbontása négyszer nagyobb, mint elődjéé, ezt a felbontás méretet nevezi az Apple 'retina' felbontásnak. (A retina bizonyára nem a leghelyesebb megnevezés, de bioszból a fehér és vörös rúza keresztezésével mentem át gimiben, a válaszomba valahogy belekeveredett a Lancaster ház is... Az elnevezés arra utal, hogy olyan nagy lett a felbontás, a centinkénti képpontok száma, hogy az meghaladja az emberi szem felbontóképességét. A Macen is ki-bekapcsolható a betűk élsimítása, ahogy a kijelzőn kirajzolódnak a betűk ívei, a képpontok nem vagy feketék vagy fehérek, mert akkor nagyon cakkos szélű lenne minden görbület, hanem a eltérő szürkeségűek, ezt hívjuk élsimításnak. Ha jól simít, akkor az a szemnek láthatatlan. Vö: Kis Herceg és a Róka szíve.)
A 24 százalékkal vékonyabbá lett készüléken hét órán át beszélhetünk 3G-n (lásd fentebb, mi az a 3G). A készülék - ismét - kapható lesz fehér és fekete színben. (A Gonosz Almalap szerint ezzel Jobs átlépett a híres Ford T-Modell szemléletén, amely kapható volt feketében és feketében.) A beépített kamera is nagyobb felbontású, amellyel HD-videót is felvehetünk. A kamera lehetővé tesz videó-hívást is - Apple-ös kódnevén: FaceTime -, de idén ez csak wifi hálózatban működik. Az iPhone-ra megvásárolható az iMovie alkalmazás lokalizált változata, így az iPhone-on vághatunk, szerkeszthetünk videót, amelyet egy kattintással (ujjal) meg is oszthatunk.
"Az iPhone a nem-telefonok piacából harap ki darabokat, mert használói olyan feladatokat oldhatnak meg vele, amelyet korábban csak számítógépükön tudtak" - jelentette ki az Almalap kedvenc elemzője, a Piper Jarffray-nél dolgozó Gene Munster. "Elég csili-vilit (zizit, bambit és körhintát) kínál" - mondta, miközben az Apple részvényét túlárazottnak tartja, maga egyetlen darabbal sem bír (milyen elegáns dolog ez, hogy megadja a hírforrás Bloomberg, hogy az általa idézett elemzőnek milyen a viszonya a céghez - eldönthetjük, mennyire befolyásolja elemzését financiális helyzete).

225 000 alkalmazás
A lassan jelképévé avatódó famert és magasnyakú fekete garbót viselő Jobs prezentációja a szokásossal ellentétben többször is megakadt, mert a wifi-hálózat vagy nem volt elérhető vagy túlterheltség miatt lassú volt. Ekkor Jobs arra kérte a résztvevőket, kapcsolják ki wifi-n lógó eszközeiket és "ellenőrizzék szomszédjaikat!"
A tegnapi napig 225 ezer alkalmazás, játék és ilyesmi volt elérhető (az éjszaka nőtt ezek száma) Jobs szerint. Az Androidra alig 50 ezer szoftvert kínálnak - állítja Toni Sacconaghi, a Sanford C. Bernstein elemzője. Az App Store eladásainak száma meghaladta az öt milliárdot.
A személyi számítógépeken taroló Guitar Hero is elérhető lesz az új iPhone-on (2,99USD), ahogy a Zynga Facebookon taroló Farmville-e is. (A Farmville-t naponta 70 millió felhasználó játssza, ezt alábecsülni több, mint botorság, hiba. A Zynga és más Facebookos fejlesztő cégek szerepe a neten mára megkerülhetetlen, és a net is. A Zynga és társai most próbálgatják erejüket - a Zynga a Facebookról való kivonulással fenyegetett, ha a Facebook ráerőlteti a saját fizetési metódusát, és a Facebook hátrált meg. Az Apple igazi ereje a fejlesztők kiszolgálásában van, és a cég ezt tudja, figyel a kívánságaikra.) Egyébként. A Farmville Flash alkalmazás, ahhoz, hogy az iPhone 4 futtathassa, át kellett írni HTML 5-re. A követendő minta - anélkül, hogy tudnánk, mennyivel támogatta az Apple ezt a konkrét fejlesztést - megszületett.
A negyedik generációs iPhone iránt az érdeklődés áprilisban csapott magasra, amikor az Apple egyik alkalmazottja (állítólag) egy prototípust egy bárban felejtett, ezt a készüléket a jónevű IT-szájt Gizmodo 5000 dollárért megvásárolta, szétszerelte és szétfotózta. Az Apple ügyvédi felszólítására szó nélkül visszaadta a készüléket, az Apple rendőrségi feljelentést tett lopás miatt.

"Köszönöm, értem"
A WWDC (Fejlesztői Konferencia) a régi szertartás szerint zajlott, farmeres-fekete garbós Jobsszal. Akinek színpadra léptekor ismét odakiáltott egy jó torkú lány: "Szeretünk, Steve!", a kitörő támogató tapsorkánt "Köszönöm, értem" (Thanks, I think - ha van jobb fordítás, vevő lennék rá) szavakkal próbálta csitítani Jobs.
Az iPhone Európába a kibocsátás napjától lesz kapható, legalábbis Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, szeptember vége lesz a világ-premier (ha csak nem lesznek ismét gyártási gondok), ekkor további 88 országban lehet az új iPhone-t beszerezni.
Az Apple árfolyama, amely egy év alatt 21 százalékot erősödött, a beszéd alatt 1,75 százalékot esett.
Az Androidos okos-telefonok 2013-ra szoríthatják meg az iPhone-t, legalábbis az IDC (szintén Almalap kedvenc piacelemző) számadatai szerint.

Operációs rendszer
Az új telefont az iPhone operációs rendszer új verziója hajtja, az oprendszer is új nevet kapott, mostantól iOS 4 a helyes megnevezése. (Jobs az ezredfordulón szeretett bele az i-vel kezdődő nevekbe: iMac, iPod, iPhone, iPad, iLife, iPhoto, iTunes, iWork, iWeb, iMovie... A Gonosz Almalap először hajlott arra, hogy az i az internet korszak jele, de mára egyre erősebb meggyőződése, hogy ez a személyi kultusz, az Én - angolul: I - becsempészése minden Apple termékbe. Mert a Gonosz Almalap az gonosz.) Az iOS átnevezésnek van értelme, hiszen ez az operációs rendszer fut az iPaden is. Az iOS 4 legfontosabb újdonsága a multitask, azaz több alkalmazás egyidejű futtatásra is képes. A fejlesztők már a majdnem végleges verziót használhatják, a népeket türelemre intette Jobs.
Az új oprendszerrel mutatkozik be az iAd, az Apple hirdetési rendszere is. Az iAd így megkerülhetetlen lesz - igazi hacker kihívás. A hirdetésekből a hirdetést megjelenítő alkalmazás fejlesztője is részesül, ahogy az Apple is - csak a hirdetést targetje nem, azaz te és én csak nézhetjük. A hirdetők közt már ott a Nissan, a GE ...
"A kérdés csupán az, hogy mi a következő nagy dobás?" - tette fel a kérdést Michael Obuchowski, a First Empire Asset Management (az Apple egyik részvényese) elemzője. "Az évenkénti módosítás segíti a vetélytársak felzárkózását."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése