2010. szeptember 3., péntek

Összébbment az iPod

A héten összement az iPod-család, mégösszébb. Ami nem akadályozta meg az Apple-t abban, hogy a nagyobb (drágább) eszközben bemutatott egykori újdonságot most a kisebbe is belehelyezze. A szinte régi jó fizikai formáját mutató Steve Jobs viszont nem szólt arról, hogy mikor lesz itthon iTunes Store, hivatalosan* iPad, hivatalosan iPhone.

Két vicc
Az összemenésről egyébként két ósdi vicc jut eszembe, de gondolva az újszülöttekre, jöjjenek!
Az első szerint két japán beszélget. Az egyik megkérdezi a másiktól, hogy mi van a kezében. "Rádió!" - vágja rá a másik. "Jó, jó - méltatlankodik az egyik -, de hány darab?" Ez a vicc egyébként akkor született, amikor elterjedtek az igen kisméretű - mai iPodnak megfelelő nagyságú - rádiók.
A másik vicc Moszkvában játszódik, a Vörös téren. A _szovjet_ titkosügynök amerikai haverjának dicsekszik új karórájával: "Ez mindent tud, amit a svájciak, sőt, még annál is többet! Bemondja a pontos időt, minden órában pitty-pitty..." Az amerikai kíváncsian néz, csodálkozik. "Ez tényleg szép. És mit cipelsz abban a két bazi nagy bőröndben?" Mire a _szovjet_: "Ja, azok az aksik."

Új shuffle, új nano
Az új shuffle tudásában nem sokat szedett magára. Ennél kisebb méretű lejátszót - amíg nincs hangvezérlés - nem lehet gyártani, nem is érdemes. Mondhatnánk azt is, hogy az Apple kínban vagyon, hisz a shuffle-ön - igazán - már nincs mit fejleszteni, az Apple esetében egyszerűsíteni, így a nehéz tuningolni a shuffle-t. Úgy tűnik, hogy a shuffle színeivel az Apple nem kívánt játszani, nekem már kicsit unalmasak ezek a színek. (A Gonosz Almalap szerint a fekete-fehér színvilágban utazó és öltöző Jobs esetén már ez is úri luxus.)
A nanot félbevágták, méretét az emberi ujj mérete határozta meg. A szinte teljes kijelzős-érintős felület kétszer két ikonnyi lett, a nano a mostani bejelentés igazi nagy nyertese. Tudása lassan megegyezik a touchéval. A zenelejátszás és a Zseniség mellett rádiónak is használható - mióta hiányolta ezt az Apple-közösség az iPodból? Az első iPod megjelenése óta, talán... A Nike-együttműködés erősebb hangsúlyt kapott a nano honlapján.

Touch
A touch kapcsán beszélhetnénk számos új dologról - ha nem lenne mind ismert az iPhone 4 bemutatójól. A meglepetés az lett volna, ha vagy nem mutat be új touchot az Apple, vagy ha kimaradt volna valamelyik iPhone képesség.

AppleTV
Az AppleTV is összment, de még így is nagyobb mérete, mint sikeressége. Az itthon pár tíz darabnyit értékesített eszköz második kísérletben is bukta lett, ezt Jobs mosolyogva mesélte - végül is száguld annyira a szekér, hogy némi plusz cucc is fent maradjon. Az AppeTV beharangozott, de még nem működő képessége lesz az AirPlay, amely vezeték nélküli (wifis) kép- és hangmegosztás az iPhone, iPad és az AppleTV, illetve a társult hangsugárzó készítő vállalkozások termékei közt.

* Hivatalosan nincs. Az Apple hivatalosan nem mutatta be Magyarországon, így hivatalos Apple-viszonteladó nem forgalmazhatja. Csak mindenki más. Akár Amerikából behozva. Akár élve az EU szabad termékáramlási szabályával. Így nem az Apple-csatorna keres itthon az iPhone 4-en vagy még inkább az iPaden, hanem mindenki más. Ez a mondat helyesebben úgy hangzana: hogy a hivatalos Apple-csatornán kívül mindenki keres az iPaden.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése