2010. szeptember 12., vasárnap

Az Apple és az Adobe (jól kibővítve)

Az Apple könnyített a feltételeken és az eljáráson, amellyel az iPad és iPod touc, iPhone szoftvereket fejlesztőik bejuttathatják a terjesztését végző App Store-ba, a változtatás legnagyobb nyertese az Adobe, illetve az Adobe eszközeit használó fejlesztők - az Adobe eddig Jobs által ki volt tiltva az App fejlesztők közül, erről sokat írtunk [1] [2] [3] . Az Apple nyilvános leírásban teszi közzé - eddig is így tette közzé -, hogy mely alkalmazásokkal lehet App Store-ba szánt, pontosabban iOS alatt futó alkalmazást fejleszteni. Eddig az Adobe eszközei nem szerepeltek a listán.
"A fejlesztők számos fórumon mondták el, hogy megnehezíti munkájukat a sok körös engedélyezés, korlátozás" - vélelmezi Richard Doherty, egy technológiai elemző cég munkatársa. "Szerencséjükre az Apple-nél megértették a panaszokat."
Az iPadre és iPhone-ra - legálisan - csak az App Store-ból lehet alkalmazást letölteni, az Apple-t számos kritika érte, különösen az Adobe részéről, hogy nem biztosít egyenlő lehetőségeket a fejlesztőknek. Hiába az Apple tulajdona az App Store, közzé kell tenni, milyen szempontoknak kell megfelelni ahhoz, hogy alkalmazás bekerüljön. A nagyon testreszabott elutasítás - például az Almalap név szerinti kitiltása remek kártérítési per jogalap lenne, lehetne. Májusban az Adobe fel is jelentette az Apple-t a monopóliummal való visszaélést vizsgáló állami szervezetnél - állítják mindkét cégtől nevüket titkoló belső informátorok.
A mostani bejelentés értelmében könnyebb lesz iOS4-esíteni (innentől lustán nem írom mellé, hogy iPod touchosítani, iPhone-osítani, iPodosítani, iPadesíteni ...) az Adobe szoftverekkel készült alkalmazásokat - főképp a Flashben készülteket, az iOS4-esítéshez az Adobe külön segédalkalmazást is készített -, illetve a Google gyámsága alatt álló Android alá írt programokat.

Váratlan Adobe öröm
"Ez a változtatás az Adobe szoftverek használói előtt nyitja meg az utat, hogy App Store terméket fejlesszenek. Ezzel az Adobe eszközeivel ismét az összes platform elérhető - ez jelentős érték." - állítja a Piper Jaffray elemzője. Az Adobe részvényárfolyama percek alatt 12 százalékkal emelkedett, utoljára ilyen drágulást 2008 októberében élveztek meg a papír tulajdonosai.
Az Apple régóta akadályozza, hogy az iPhone vagy iPad Adobe Flash technológiával készült alkalmazást vagy mozit játsszon le. Áprilisban Jobs 29 bekezdésben álló levélben érvelt az Apple döntése mellett, a Flasht "jelentős technikai hátrányokkal" bírónak nevezte. Az Apple mostani bejelentésében semmi sem utal ennek az álláspontnak a változására.
"Örömmel vettük tudomásul, hogy az Apple megszüntetve a fejlesztési szerződésben szereplő kizárásokat szabad kezet adott a fejlesztőknek, hogy azok a számukra leghatékonyabb eszközzel készítsék el alkalmazásukat az Apple eszközeire" - írta emailben az Adobe szóvivője.
A fejlesztők nyerte könnyítés a felhasználókat nem érinti, az iPhone böngészője továbbra sem jeleníti meg a Flash elemeket, az Apple nem változtatott (ehhez persze minden bizonnyal iOS frissítés is kellene). Az Apple a már említett fejlesztőknek szánt közleményen túl nem kívánt megnyilvánulni - ez az Apple megszokott kommunikációja. (A Gonosz Almalap szerint nincs is az Apple-nek PR részlege, egyszerű Mail Rule válaszol minden érdeklődésre: "no comment".)
A fejlesztők egyébként nem csak az Adobe eszközök megengedésének örvendhettek, de tisztábbak lettek azok a szabályok is, melyek alapján az Apple dönt az egyes alkalmazások App Store-ba kerüléséről. Talán többen emlékszünk a Google Voice programra, amelyet az Apple annak ellenére utasított el, hogy az FCC (hatóság) is morcságának adott hangot levélben.

Jó hír
A Google illetékes vezetője akkoriban blogján keményen neki is ment az Apple-nek, most viszont ezt írta: "Jó hír. A mobil-közösségben mindenki számára jó hír ez. Továbbra is hisszük, hogy a versenykörnyezet az, amely legjobb a fejlesztés és fejlődés számára."
Az Apple több mint negyedmillió alkalmazást kínál az App Store-ban, eddig hat és félmilliárd az értékesítések száma. A fejlesztők eddigi árbevétele meghaladja az egy milliárd dollárt. (A hat és fél milliárd letöltés jó része tehát ingyenes alkalmazás volt, lévén a legolcsóbb fizetős alkalmazás ára 79 eurocent vagy 99 cent, illetve az ár 30 százaléka az Apple-é.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése