2011. február 24., csütörtök

MacBook Pro-ba csapott mennykő


Semmi meglepetés, az Apple ma a reális várakozásoknak megfelelően megújította a MacBook Pro családját. Az ikon jobbra a Thunderbolt technológia ikonja - ez az igazi újdonság, a többi az idő haladtának köszönhető szükségszerű technikai upgrade. A Thunderbolt jelentése a Sztaki szótára szerint: mennykő, mennykőcsapás, meteor, meteorkő, villám vagy villámlás - hogy itthon mi lesz a bevett fordítás? Passz. Mennykő-technológia kicsit teokrata, a villám-technológia Franklin Benjamint idézi (tudod, sárkányos...), de a többi is kunsztos.

Mit tud, mi az a Thunderbolt?
Intel technológia, amellyel bármit lehet csatlakoztatni minél nagyobb adatátviteli sebességgel. A fejlesztésben az Apple mérnökei is résztvettek, nem véletlen, hogy az Intel Thunderbolt bejelentése után órákkal máris itt az első, ezt használó gép. (Mint tudjuk, az Apple a technikai innováció élharcosa, zászlóvivője, néjmbörvanja.) A számítógépes perifériák összekötésére számtalan szabvány és megoldás született, ATA, SATA, SCSI, USB, FireWire és még hosszan sorolhatnánk. Hol láncba fűzték a külső eszközöket, hol baromi gyors, de soros adatátvitellel próbálkoztak, máskor pedig a párhuzamos adattranszferre esküdtek. Vásárlói szemmel nézve azért örülhettünk mindig az új technológiának, mert az általában teljesen inkompatibilis volt az újjal. Van SCSI vinyód? Hahaha. Tedd át FireWire-be! Hamar vettél USB-s merevlemezt? Hááát, az USB 2-vel ez ... Ne félj, most sem lesz másként!

Kis csatlakozó, nagy lehetőség*
A Thunderbolt (Gonosz Almalap jelzi, hogy Thunder helyett rendszeresen Thin-t kezdek gépelni, Freud! maradj nyugton!) a Display Port és a PCI Express ötvözése (történelem kedvelőknek: Display Port + PCI Express = Thunderbolt, azaz villamosítás + szovjethatalom = kommunizmus a'la Lenin).
A Mac belső szerveit a PCI Express technológián alapuló hardver-megoldás köti össze, ezen nagyon sok adat nagyon gyorsan mozog (és nem ütközik, mert a Mac nem atommag kísérleti eszköz). Most ezt az adat-csatornát vezették ki a házon, bele a Display Port csatlakozóba. Ha megfelelő - azaz ez után megvásárolandó - csatlakozású merevlemezt, monitort, bármit csatlakoztatunk, az úgy fog hasítani, mintha Macen belül lenne. Termékként az Apple kínál ilyen hordozható gépet először (most kínálja). Az eddig megvásárolt USB és FireWire eszközök megfelelő adapterrel felturbózhatók.
Az előbbi bekezdésben már szerepelt a monitor is - mivel a PCI Express technológia a Display Porton jön ki, így a Thunderbolt láncba (maximum hat eszköz, Mac felől 10W-tal hajtva) monitor is köthető, a meglévő monitorok minden kiegészítés nélkül (hiszen a Dispay Portba vezetett nagysebességű adatátvitel új lábat kapott, az eddigi eszközök csatlakozóján ott nincs semmi).
Az elméleti sebesség 10Gb/s - mindenki fejből mondja, hogy USB 2 480Mb/s, FireWire 800Mb/s - lesz itt csoda a számok alapján, az biztos! A valóságban persze az USB 2 soha sem vitt át 480Mb/s-t, ahogy 800Mb/s sem a FireWire 800. Arányaiban a nagyságrendi (10x) gyorsulás azonban meglesz.
Aki figyelt, annak remeg a szája széle, mert Display Portról írtam és nem Mini DispalyPortról, az Apple eme nagyszerű találmányáról, amely természetesen jobb volt, mint elődje, csupán és természetesen inkompatibilis, így a megvett átalakítókat (-DVI, -VGA ...) lehetett 10-20-30e forintért újravásárolni. Rileksz, a Thunderbolt támogatja a Mini DisplayPortot is - szép is lett volna, ha az Apple elveti e helytakarékosabb gyermekét.

Bölcs jóslat
Ez a csati az asztali gépekbe is be fog kerülni. (Taps.)


* One small port. One giant leap in possibilities. Azért adózzunk az Apple PR osztálya előtt. Remekül emlékeztet ez a két mondat a klasszikus Holdra-szálláskor elhangzottra: That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind. Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése