2011. február 16., szerda

Logic könyv


Az Apple egyik legfontosabb Pro alkalmazása a Logic (a másik a Final Cut, a harmadik pedig az Aperture), amellyel különböző zenei felvételeket készíthetünk, vagdoshatunk, hangosíthatunk és tehetünk közzé. Aki mostanában élő koncerten jár - akár könnyű-, akár komolyzenein -, az előbb-utóbb észrevesz egy megbújó Macintosht a színpadon. Nem véletlenül, a Mac a zenészek egyik barátja.
A Logicot sokan használják itthon, őket örvendeztette meg a Controller Books Kiadó, neve ellenére magyar cég. A kiadó bátor és merész módon nem csak Logic, de Ableton Live és Cubase könyvet is kiadott, borzalmas képzavarban mírhatnám: arccal a hang felé. (Muszáj kámingáutolni: Ortutay Gyuri barátom legendás mondása, hogy neki olyan a hallása, hogy énekkarban csak tapsos lehetett - vö. ritmusszekció. Nos, ha ő tapsos, akkor én még az sem.) A könyvet Logicban is járatos zenészek kezébe adtam, hogy mondjanak róla szakmai véleményt: jó? rossz? használható? elrettentő? mászthev? vagy csak jó a polcon? Többek véleményét összegezve a könyv jó, a tördelés az ... az ... a tartalom az jó. A tartalom jó, meg lehet a könyvből tanulni a Logic használatát, ebben nagyban segít a könyv végébe illesztett CD. Persze hallást nem lehet vásárolni. Egyöntetű vélemény volt, hogy a belbecs - tartalom - többet ér a külcsínnél, így a könyvet megvételre ajánlom, ajánljuk.
Reklámcsík helyett: a Logicot oktatjuk és nálunk vizsgázni is lehet Logic tudásból. Miért érdemes? Jöjjön egy sikertörténet, az ürge nevét már elfelejtettem, de háromnegyed éve még munkanélküli volt francia-földön. A helyi munkanélküliséget megszüntető alap - vagy valami hasonló - beiskolázta egy AATC-be (hivatalos Apple képzési központba) Logic tanfolyamra. A srácnak volt füle (kettő is, mondá a Gonosz Almalap), így a legutolsó Kylie Minogue (nekem a helyes leíráshoz gugliznom kellett, becs szó!), albumnak már ő volt az egyik keverője (ki albumot kever, nem kavar - G. A.) Tanulni érdemes. Nem ebből a történetből, hanem Logicot. Is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése